Helyi közélet

2017.07.15. 16:53

Janklovics Péter és a „Prodidzsáj” promó

Debrecen - Az utóbbi években szinte egyetlen nyár sem múlt el anélkül, hogy a Prodigy ellátogatott volna hazánkba.

Debrecen - Az utóbbi években szinte egyetlen nyár sem múlt el anélkül, hogy a Prodigy ellátogatott volna hazánkba.

Bár a brit együttes fellépésének híre hallatán az első pillanatban sokan húzzák a szájukat, a koncert napján végül mindig megtelik az aktuális rendezvény nagyszínpada előtti tér. Az Európa-szerte népszerű koncertzenekar idén a jubileumi Campus Fesztiválon őrjíti meg a közönséget, ahol a Dumaszínház állandó tagjaként Janklovics Péter is megfordul majd.

Hogy mi az, ami összeköti a humoristát a Prodigyvel, arra mindazok, akik a 2000-es évek végén a Sziget Fesztiválra jártak szórakozni, nagyon jól emlékeznek. Péter akkoriban a rendezvény arcaként reklámozta az eseményen fellépő zenekarokat – köztük a brit együttest viccesen Prodidzsájként promótálva. A kreatív sajtókampánynak abban az időben akkora sikere volt, hogy Janklovics azóta sem szabadul tőle – még most is emlegetik azt a bizonyos Sziget-reklámot, ha a zenekar Magyarországon lép fel.

Megilletődve whiskyzett

– Csodálatos élmény volt – mondja Janklovics nevetve, ahogy visszaemlékszik a napra, amikor 2009 augusztusában a Sziget Fesztivál nagyszínpadán konferálta fel a Prodigy-t. – Meg voltam illetődve és féltem is kicsit kiállni a hetvenezres tömeg elé, de egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani. Úgyhogy szorgalmasan whiskyztem a backstage-ben, és amikor megláttam, hogy az ügyeletes orvosnál van egy defibrillátor, odaszóltam neki, hogy tartsa készenlétben, mert lehet, hogy szükség lesz rá.

Bár a humorista színpadi produkcióját a közönség külföldi tagjai nem igazán értették – aki ott volt aznap este, biztosan emlékszik, hogy egy idő után egyre hangosabban követelte a tömeg Péter helyett a sztárzenekart –, ám őt ez nem zavarta egyáltalán. – Egyszer, mikor felnéztem és láttam a reflektorokat, egy pillanatra átvillant az agyamon, hogy úristen, mit művelek, de aztán újra magával ragadott a hév. Őrjöngve folytattam az ökörködést egészen addig, amíg oldalról szóltak, hogy ennyi elég lesz.

Péter azt mondja, bár találkozott a Prodigy tagjaival, annyira el volt foglalva a saját produkciójával, hogy még egy autogramot se kért tőlük, de igazából nem bánja – bármilyen fotónál vagy aláírásnál fontosabbak számára azok az emlékek, amelyeket az általa felkonferált sztárzenekarokról őriz. Ha mégis meggondolná magát, idén nyáron újra lesz alkalma akár személyesen is üdvözölni a brit zenészeket, hiszen a Prodigy lesz az egyik headlinere a debreceni Campus Fesztiválnak, ahol a Dumaszínházzal Janklovics is fellép. Igaz, hogy akkor változtatnia kellene a fesztivállátogatási szokásain – a humorista ugyanis egy nappal korábban áll színpadra, mint a sztárzenekar.

Hadd fürödjek le...

Nem vagyok nagy fesztiválarc, a sátrazást hosszútávon el se tudom képzelni. Igyekszem mindig egy olyan napot választani, amikor a programok közül több minden is érdekel és olyankor kora délutántól kinn vagyok késő estig – magyarázza. – Éjfél körül viszont már csakis arra vágyom, hogy valaki vigyen el innen, hadd fürödjek le és kussoljanak körülöttem – nevet a színész, hozzátéve, sokszor a munkája miatt sem tud huzamosabb időt tölteni egy-egy rendezvényen, amit olyankor azért sajnál, mikor más napok programjai is érdekelnék. Janklovics hétköznapjai egyébként most még zsúfoltabbak, a humorista ugyanis a Dumaszínházas fellépések mellett Stohl Andrással és Pataki Zitával a Class FM reggeli műsorának hangja lett. Nem bánja persze, nagyon örült a felkérésnek, és most már ahhoz is hozzászokott, hogy így minden reggel ¾ 5-kor kell kelnie.

Hogy vajon a Prodigy tagjai is ezt gondolták-e Janklovicsról, mikor a koncertjük előtt hülyéskedett a színpadon, valószínűleg sosem fogjuk megtudni – azt, hogy egyáltalán emlékeznek-e rá, pedig csak akkor, ha a humorista mégis úgy dönt, hogy a Dumaszínházas fellépése után megnézi a koncertjüket a Campuson. Ha egy napon lennének, nem is kellene olyan sokat várakoznia, hiszen a stand up comedy-s műsorszámok este 6 óra után kezdődnek Debrecenben.

– Általában azt a 20 percet kell elkapnunk, amikor már ébren vannak az emberek, de még nem részegek, ami egy nagyon szűk időintervallum – mosolyog a színész. Persze előfordul, hogy két koncert közé vagyunk beszorítva, olyankor rövidebb előadással kell készülnünk, mert ahogy végez az egyik zenekar, azonnal színpadra kell lépni, és mielőtt a másik kezd, be kell fejezni a produkciót, hiszen úgysem lehetne hallani semmit az üvöltő zenétől.

Campus-különszám

Péterrel egyébként országszerte több rendezvényen is lehet találkozni, a Campus Fesztiválra viszont azt mondja, egyedi előadással készül. – Van egy zenés produkcióm – looper pedállal szoktam ökörködni. Pont a Campusra készülök mindig egy ilyen külön műsorszámmal, amit egyébként nagyon szeret a közönség – meséli Janklovics, hozzátéve, hogy külön szöveget is ír az alkalomra, sőt, nemcsak zenél, hanem természetesen énekel is. A produkcióval a humorista az Egyetem tér színpadon lép majd fel, a rendezvény második napján, csütörtökön, közvetlenül a Debreceni Dixieland Jazz Band koncertje előtt. – Nagyon jó közönség szokott lenni. – hangsúlyozza a színész.– Egy fesztiválon annyi program van – aki minket választ, tényleg látni akarja a produkciót.

Pogonyi Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában