Helyi közélet

2017.07.14. 12:30

Ismét pengett a kasza Konyáron

Konyár - Az esemény két napján színes programok között válogathatnak az érdeklődők.

Konyár - Az esemény két napján színes programok között válogathatnak az érdeklődők.

Konyár. Huszonegyedik alkalommal rendezte meg a település a Konyári Hagyományőrző Napok és Kárpát-medencei Aratófesztivált pénteken és szombaton.

Változatos programok

Az események már pénteken elkezdődtek, mégpedig egy ünnepi eseménnyel. Bakó Elemérre, a település könyvtárának alapítójára és a falumúzeum névadójára emlékeztek, és megkoszorúzták az emléktábláját. Voltak sportesemények, kaktuszbemutató és moderntáncot is láthatott a közönség. Az estét a Keresztes Lovagok motoros felvonulása nyitotta. Koncertet adott a Benzin zenekar, majd színpadra lépett az est sztárvendége, a Kárpátia együttes.

A szombat a hagyományos aratásról szólt. Reggel a templom sétálójának tetejéről tárogatóművész jeladására indultak a fogatos aratókalákák a Tanítók földjére, ahol a szokásos köszöntők és szalonnás reggeli elfogyasztása után kezdődött az embert próbáló, hagyományos kézi aratás metódusainak bemutatása.

A néprajzi kuriózumnak számító parádés lovas-szekeres körmenet végén aratóáldomás következett az aratókoszorú átadásának kíséretében. A délután a szórakozásé volt: az aratók köszöntése után operettet, rockoperák ismert részleteit, pop-rock slágereket, valamint mulatós zenét hallgathatnak a vendégek. Misztikus boszorkányégetés vezette fel az esti aratóbált, melybe kicsik és nagyok is bekapcsolódtak.

HBN


A legjobb aratók

  • Antal család (Gyimesközéplok)
  • Két kakas egy tyúk aratócsapat (Zenta)
  • Bara család (Csíkszentdomokos)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában