Helyi közélet

2017.07.20. 16:26

Így vigyázzák a rendet keleten: élet a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon

Berettyóújfalu - Kilencvenezer lakos 1701 négyzetkilométernyi területen. Öt város, 33 kistelepülés, négy község. Legnagyobb városa, Berettyóújfalu 15 ezer lakosú, a legkisebb falu, Vekerd mind­össze 108-as lélekszámú. Több mint 60 kilométernyi határszakasz három átkelőhellyel, jelentős idegenforgalommal.

Berettyóújfalu - Kilencvenezer lakos 1701 négyzetkilométernyi területen. Öt város, 33 kistelepülés, négy község. Legnagyobb városa, Berettyóújfalu 15 ezer lakosú, a legkisebb falu, Vekerd mind­össze 108-as lélekszámú. Több mint 60 kilométernyi határszakasz három átkelőhellyel, jelentős idegenforgalommal.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság hét rendőrőrsével, 37 körzeti megbízottal látja el a mindennapok teendőit, végzi a határral együtt járó feladatait, és oldja meg a területén átmenő 110 kilométernyi nemzetközi főút forgalmából adódó, intézkedést igénylő helyzeteket.

– Mindennapjainkat alapvetően meghatározza határ menti mivoltunk. Az átlépők száma folyamatosan nő. Ártánd–Borsnál évente 5 millióan kelnek át gyalog, míg autóval 2014-ben 1,6 millióan, 2015-ben 2 millióan, tavaly pedig közel 2,5 millióan választották ezt az útvonalat. Ha bármi történik Magyarország és Románia kapitányságunkhoz tartozó határán, nekünk kell intézkednünk. Akkor is mi járunk el, ha itthon körözött embert a határszakaszunkon fognak el, és akkor is, ha Romániában kapnak el valakit, és átadják őt a magyar hatóságoknak – mutatta be a kapitányság életét Tóth Ferenc alezredes, kapitányságvezető. – Leggyakrabban egyedi azonosító jellel visszaélés, illetve közokirat-hamisítás bűntette miatt kell intézkednünk. Előbbi alatt tipikusan az értendő, ha a határt átlépni kívánó a gépkocsijára más autóra kiállított rendszámot helyez fel. Utóbbi alatt pedig az, ha hamis vagy más nevére szóló, hamisított úti okmánnyal próbálja meg átlépni az államhatárt.

Szoboszlai József főtörzszászlós nyomokat rögzít | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

Mindkét ügytípusra rögtön példa is akad. Június 19-én este az ártándi átkelőhelyen meglehetősen amatőr módszerrel hamisított rendszámmal próbálta meg elhagyni az országot egy román kamionos: papírlapra festette az azonosító jelet. Mint utóbb elmondta, azért, mert korábban elvesztette az egyik rendszámtábláját, és így szeretett volna a pótlásról gondoskodni. Június 21-én Létavértesnél egy kilépésre jelentkező mikrobuszban utazó román férfiról derült ki, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki ellene.

Bár 2015. július 1-én hét településsel – Mikepércs, Hajdúbagos, Sáránd, Hosszúpályi, Monostorpályi, Létavértes és Kokad – gyarapodott a kapitányság illetékességi területe, a regisztrált bűncselekmények száma folyamatosan csökken, a jelenleg 70 százalék körüli nyomozási eredményesség folyamatosan növekszik.

Tóth Ferenc alezredes | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

– A „modern kori népvándorlásból” adódóan vannak típusbűncselekményeink. Ahogyan a fiatalok, összeköltözők, munkát vállalók egyik településről a másikra, kisebből a nagyobba költöznek, sok ingatlan marad lakatlanul. Ezekben rendre olyan értékek – szaniterek, kéziszerszámok, gázkészülékek – maradnak, amelyekre rossz szándékúak előszeretettel vetnek szemet. Legutóbb Komádiban kellett ilyen esetben nyomoznunk. Június 9-én egy lakóház egyik bérlője tett bejelentést, hogy miután másik településre költözött, majd hetekkel később visszatért a hátrahagyott holmijáért, már csak hűlt helyét találta. Bár az ilyen ügyek felderítését jelentősen megnehezíti, hogy a sértett sokszor csak hónapokkal később veszi észre a bűncselekményt, és nem tudunk elindulni forró nyomon, ezúttal hamar kiderült, az ingatlan másik két bérlőjének a keze van a dologban. A szomszédok beismerő vallomást tettek, és meg is találtuk náluk az eltűnt tárgyak egy részét. G. Sára (41) és B. Oszkár (23) úgy gondolták, mivel a sértett elhagyta otthonát, jogot formálhatnak a vagyonára – mondta a rendőrkapitány, miközben monitorjára pillantva látja: Mikepércsen helyszíni szemle folyik.

– Egy raktár ajtajáról feszítették le a lakatokat, és egy 600 ezer forint értékű hegesztőgépet vittek el – számolt be a hajnali történésekről Szoboszlai József főtörzszászlós, bűnügyi technikus a helyszínen, miközben rögzítette a nyomokat.

Az ilyen ügyek megoldásánál nagy szerep jut a helyi viszonyok mindentudóinak, a terület 37 körzeti megbízottjának.

– Tízéves körzeti megbízotti múlttal jól ismerem az itteni embereket, és ők is engem – mesélte Molnár Róbert főtörzsőrmester, Mezősas és Mezőpeterd körzeti megbízottja a helyi nyugdíjasotthonból kifelé jövet, miközben egy szórakozóhely felé vette az útját, hogy ellenőrizze: betartják-e a működési szabályokat. – Jártamban-keltemben rendszeresen megállítanak, és sokszor felkeresnek, főként az idősebb korosztály tagjai. Van, hogy olyan problémákkal is, amelyek nem feltétlenül igénylik a beavatkozásunkat. De fontos, hogy ezekben az esetekben is türelmes, empatikus fülekre találjanak, hogy akkor is bizalommal forduljanak hozzám, ha tényleg baj történik.

Molnár Róbert főtörzsőrmester mindent rendben talált | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

– Alapvetően meghatározza fel­adatainkat a 42-es és 47-es főút átmenő forgalma, amely folyamatosan terhel minket – magyarázta Vígh Attila főtörzszászlós, Berettyóújfalu körzeti megbízottja, miközben a 42-es belterületi szakaszán intett le éppen egy autót. – A Magyarországon, illetve tőlünk nyugatabbra dolgozó román vendégmunkások ezeket az utakat használják, hogy munkába, illetve hazajussanak, valamint ezeken közlekednek a különböző határ menti rendezvényekre, például a Csíksomlyói Búcsúra utazók is. Motoros rendőrként elsősorban a dinamikus jogsértések kiszűrése a feladatom. A balesetek megelőzése érdekében rendszeresen végzünk közúti ellenőrzéseket, de ezek ellenére is sokszor kell baleset miatt a forgalom eltereléséről gondoskodnunk. Június 20-án Berettyóújfalu belterületén 404 járművezetőt ellenőriztünk finn módszerrel. Két sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja. A két főút mellett az M3-as és az M35-ös autópálya is áthalad a kapitányság területén, ezek forgalma is nálunk csapódik le. Folyamatosan épül az utóbbi sztráda Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakasza is. A feladatok bővülnek, de a zsaruk állják a sarat.


[related-post post_id="3297542"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában