Helyi közélet

2017.07.02. 15:53

Ehrenfeld rabbi: az európai civilizáció a holokauszttal a jövőjét vesztette

Debrecen - A debreceni zsidó elhurcoltakra, mártírokra emlékeztek vasárnap.

Debrecen - A debreceni zsidó elhurcoltakra, mártírokra emlékeztek vasárnap.

Míg Barcsa Lajos alpolgármester az emlékezés fontossága mellett hangsúlyozta, hogy ma Debrecenben kortól, nemtől, származástól függetlenül bárki gyakorolhatja a hitét, addig Asher Ehrenfeld debreceni rabbi az egész nyugati civilizációt felelőssé tette a holokausztért.

Vasárnap délelőtt mártír istentiszteletet tartottak a Monostorpályi úti zsidótemetőben az 1944-ben előbb gettóba zárt, majd júniusában bevagonírozott, és az auschwitz-i koncentrációs tábor felé indított 12 ezer helyi zsidó emberre emlékezve. A korabeli debreceni zsidóság fele veszett oda a haláltáborban; sokan csak azért menekültek meg a biztos haláltól, mert az innen indított öt transzportból kettő Ausztriában kötött ki, ahol átvészelhettek a háborút.

Nevek a falon

Egy sárga csillagos gyerek, kinek szüleit és nagyszüleit vagonban elhurcolták a lengyel deportációs telepekre – a gyerek megmenekült s egy intézményben él –, a vasárnapi ünnepségen verset szaval. Nyolcéves. A verset ő választotta. Ezt szavalja: Magyar vagyok, magyarnak születtem/Magyar nótát dalolt a dajka felettem/Magyarul tanított imádkozni anyám/És szeretni téged, gyönyörű szép hazám. S a néhány ember a teremben, aki ismeri a gyerek sorsát, sápadtan ül.”

Ezzel a Márai Sándor A teljes napló című könyvéből vett idézettel indított Barcsa Lajos, kitérve arra, hogy a második világháborúig Debrecen élő 12 ezer zsidő nem kívánt mást, mint beilleszkedni a cívisváros több lakója közé, s kultúráját megtartva erősíteni a többit. Az alpolgármester mai feladatként a vallás, az örökölt hagyomány megőrzését, ápolását, egyben a holokauszt debreceni áldozatai emlékének megőrzését nevezte meg (ennek érdekében 2015-ben falat emeltek a Pásti utcai ortodox zsinagóga udvarán a csaknem hatezer meggyilkolt nevével).

Horovitz Tamás a szellemi javak fájó hiányáról beszélt, egyaránt utalva az elhurcoltak tudására, és a meg nem született nemzedékek hiányára. A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett a Rex-testvérek munkásságára, akik gyárából kifejlődött a Biogal vagy dr. Ladányi Józsáéra, aki orvosként komoly eredményeket ért el a nyúlszáj és a farkastorok korrekciós operációjában.

Erkölcsi nihil

– A magyarországi zsidóságból 600 ezret pusztítottak el. Mi volt a bűnük, miért irtották ki az európai zsidóság egyharmadát úgy, hogy aktívan nem is vettek részt a háborúban? Ez történt a „civilizált” kontinensen, német kezdeményezésre, de az európai népek közreműködésével, ami nélkül a holokausztot nem lehetett volna ilyen sikerrel végrehajtani – jelentette ki Asher Ehrenfeld. Szerinte nem csak Németország bűnös, nem pusztán hat millió zsidó pusztult el, hanem maga Európai: amelyik civilizáció ugyanis képes végrehajtani egy holokausztot, annak

jövője nem lehet, erkölcsileg elvesztette hatását.”

– Elfelejteni a történteket kényelmesebb, de nem szabad, tanulni kell a múltból és emlékezni – mutatott rá.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában