Helyi közélet

2017.07.28. 10:53

A Szomszédok Egymásért Mozgalom és üzenete beivódott a Tépén élők tudatába

Hajdú-Bihar - Juliska néni ha gyanúsat lát, már veszi is a telefont, és tárcsázza a polgármestert.

Hajdú-Bihar - Juliska néni ha gyanúsat lát, már veszi is a telefont, és tárcsázza a polgármestert.

Néhány évvel ezelőtt ha valaki gépkocsival érkezett Bakonszegre vagy Tépére, akkor már a falu határában kiegészítő tábla fogadta: a faluban SZEM mozgalom működik! A táblák azóta lekerültek, de a civil kezdeményezés maradt, és remekül működik.

Beléjük ivódott

Balogh András, Tépe független polgármestere a Naplónak felidézte, hogy annak idején tizenéve állampolgári kezdeményezésre indult a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM), és ennek az üzenete máig hatóan beivódott az ott élők tudatába. – Közbiztonsági szempontból szerencsés az, hogy zsáktelepülés vagyunk, hiszen így jobban kiszűrhető, ha idegen jármű érkezik a faluba. Ezt érzékelvén a lakosság veszi a telefont, és vagy engem hívnak, vagy rögtön a rendőrségnek szólnak, akik szükség esetén intézkednek. A kamerarendszer is sokat segít. Az természetes, hogy ha elmegyek nyaralni, vagy akár csak lakodalomba, akkor a szomszédnak meghagyom, hogy fél szeme a mi portánkon legyen; ehhez persze az kell, hogy a szomszédokkal jó viszonyban legyünk – mondta, megjegyezve, hogy összefüggés van a település bűnügyi fertőzöttsége és a SZEM mozgalom hatékonysága között. Ha ugyanis a falu önvédelmi rendszere működik, akkor a bűnügyi statisztikákkal is dicsekedni lehet.

Tábla nélkül is…

Tépe mellett Bakonszeg volt a másik hajdú-bihari falu, ahol már a település határában tábla hirdette, hogy „Vigyázat! A faluban SZEM mozgalom működik!”. Gara Péter független polgármester emlékeztetett arra, hogy annak idején a polgárőrség keretei között létezett a SZEM mozgalom, ami ma már ugyan nincs külön nevesítve, de az önvédelmi rendszer továbbra is hatékonyan működik. „Minden este járőrözés van, és a lakosság is rögtön jelzi, ha gyanús autót vagy gyanús alakokat lát a faluban. A civil kontrollnak is köszönhető, hogy volt olyan év (egyelőre az idei is ilyen), hogy nem történt rendkívüli esemény nálunk” – büszkélkedett a települési vezető.

Büszkeségre éppenséggel Eszenyi Antalnak, Bedő független polgármesterének is van oka, hiszen az önvédelmi reflex náluk is működik. – Ha idegen kocsi hajt be egy utcába, a környéken élők máris körülzsongják, és nézik, hogy a benne ülő hová megy, mit csinál. Ha pedig a falubeliek mégse vennék észre az ártó szándékú idegent, akkor megteszi ezt helyettük a kamerarendszerünk. Az emberi kíváncsiság sok mindenre jó, például a bűncselekmények megelőzésére is – tette hozzá.

Bedobhat egy cetlit

Váradi Jenő, Hajdúszovát független polgármestere egy új szempontot is felvillantott a téma kapcsán. Ő nem pusztán a hivatalos szervek jó munkájával magyarázza az utóbbi időben valamelyest javuló bűn­ügyi statisztikát, hanem azzal, hogy többen jutnak (köz)munkához, ezért a faluban kevesebb az úgynevezett megélhetési bűnözés. Ugyanakkor szerinte is nagyon fontos, hogy az állampolgárok a hatóságok partnerei legyenek a vagyonvédelemben. Karacs Imre, Sáp független polgármestere: – A polgárőrség rendszeresen járőrözik, az éjjeliőri szolgálattal kiegészítve, szükség esetén a rendőrséget is bevonva. Ez hatékony rendszer, aminek az is része: ha valaki bejelenti, hogy elutazik, a rendfenntartók felügyelik az otthonát. Nem akarom elkiabálni, de se lopás, se betörés évek óta nem volt a falunkban.

Dr. Veres Margit, Balmazújváros polgármestere is hatékony bűnmegelőzési rendszerről beszélt. – Aki nyaralni megy, az bedobhat erről egy cetlit a rendőrségre, és a járőrök útba ejtik az otthonát. A kamerarendszer is megkönnyíti a számonkérést, a felderítést. Sőt, a megelőzést, hiszen például utazó bűnözők nem szívesen jönnek a városunkba. Itt az emberek egyébként is ismerik egymást, hamar szemet szúr nekik az idegen – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában