Helyi közélet

2017.07.31. 15:30

A Szaharából érkezik a brutális forróság

Hajdú-Bihar - Szélsőségesen magas hőmérsékletekkel és hosszú időre tér vissza a kánikula.

Hajdú-Bihar - Szélsőségesen magas hőmérsékletekkel és hosszú időre tér vissza a kánikula.

Ami a lényeg: csütörtöktől a jövő héten szerdáig a megye déli és nyugati részén minden nap 40 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, és éjszaka sem hűl 25 fok alá; Hajdú-Bihar keleti és északi részén „csupán” vasárnap, esetleg szombaton lehet meg a 40–42 fok az árnyékba helyezett hőmérőkön. A magas hőmérséklet mellé szikrázó napsütés és gyenge keleties szél társul. Hétfőtől csökken ugyan két-három fokot a délutáni hőmérséklet – úgy 37–40 fok között tetőzik –, ám a jelentősen növekvő páratartalom miatt a közérzetünk olyan lesz, mintha szaunában vagy dunsztos üvegben lennénk, és ezzel együtt már záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Jelentősebb enyhülésre, 30 fok körüli csúcshőmérsékletekre jövő hét csütörtöktől számíthatunk – tájékoztatta a Naplót Pártai Lucia meteorológus, aki hozzátette, hogy a meleg levegő a Szaharából érkezik, és komoly esélye van annak, hogy a héten megdől az elmúlt 140 éve magyarországi abszolút melegrekordja, a 41,9 fok.

Ezt 2007 júliusában Kiskunhalason mértek. A szakember elmondta azt is, hogy a korábbi évszázadokban voltak ennél magasabb hőmérsékletek és hosszabb ideig tartó hőhullámok is a Kárpát-medencében.

HBN–KZS


[related-post post_id="3567492"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában