Helyi közélet

2017.07.28. 17:08

A népmesék színes világával ismerkedtek a debreceni gyerekek

Pocsaj - Kenyeret dagasztottak a megyeszékhelyről érkezett táborozók csütörtök reggel a pocsaji Sinka Miska Vendégházban. Összesen 23 gyerek vett részt az országhatár mentén lévő településen megtartott hagyományőrző napon.

Pocsaj - Kenyeret dagasztottak a megyeszékhelyről érkezett táborozók csütörtök reggel a pocsaji Sinka Miska Vendégházban. Összesen 23 gyerek vett részt az országhatár mentén lévő településen megtartott hagyományőrző napon.

A helyszínre reggel érkeztek, ahol már várta őket az előre elkészített nyers kenyértészta. A helyszín tulajdonosa bevezette a gyerekeket a kenyérkészítés kulisszatitkaiba, aztán közösen elkezdték „dögönyözni” a nyers tésztát. Megnézhették a kemence befűtését is, a kenyérsütőhely történetéről is hallhattak a vendégek. A kenyeret közösen rakták be a kemencébe, ami nagyjából két óra alatt sült meg. A gyerekek addig sem unatkozhattak, hiszen szekeres túrára indultak, hogy a pocsaji kopaszdombról megnézzék az Érmelléket és a bihari hegységeket. A visszatérés után a frissen sült, meleg kenyeret közösen kóstolhatták meg, méghozzá kemencés töltött káposztával tálalva. Amíg a gyerekek ettek, a vendégház tulajdonosa népi hagyományokat, népdalokat, poénos történeteket, szokásokat mesélt a gyerekeknek.

Autentikus falusi környezet

A Pocsajba látogató tábor - amit a Debreceni Művelődési Központ szervezett - történetébe Szilágyi Katalin művelődésszervező avatott be bennünket. Megtudtuk tőle, hogy a magyar népmesék első vetítésének negyvenedik évfordulója alkalmából a népmesék adták a tábor alapötletét. A szervezők autentikus környezetet szerettek volna, és erre Pocsaj tökéletesen megfelelő volt. Cél, hogy a diákok megismerkedjenek a paraszti kultúrával, a magyar népmesék színes világával, és ki is próbálhassák annak egyes elemeit.

Fotó: Kovács Péter

– Ebben az évben újítás, hogy minden nap más és más foglalkozást, mesterséget próbálhatnak ki a gyerekek. Többek között megismerkedhettek a fazekassággal, nemezeléssel, sajtkészítéssel, szövéssel, fonással, bőrözéssel – folytatta Szilágyi Katalin. Tizenhetedik éve rendezik meg ezt a napközis tábort, amely minden nap 8–16 óra között szolgál érdekes tevékenységekkel a gyerekeknek. – A táborok mindig egy játékos Ki mit tud-dal zárulnak. Idén először, minden csütörtökön falusi környezetbe látogatunk el, amely rendkívül elnyerte a gyerekek tetszését.

Jónás Bence, a csoport legidősebb tagja, hatodik éve aktívan részt vesz a táborozásokon. – Évről évre többen vagyunk, mindig nagyon jó a hangulat, változatos dolgokat csinálunk minden nap mást és mást, a programok is változatosak, ezért nem lehet őket megunni. Ez az első, hogy falura jöttünk, a kenyérsütést is nagyon élveztem – mesélte Bence.

HBN–Bánházi Kitty

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában