Helyi közélet

2017.06.12. 16:22

Okosélelmiszerek az emberiségért: megállapodás a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A Debreceni Egyetem agrárkara is bekapcsolódik a legnagyobb globális problémák leküzdését célzó kutatási programba, melyet az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics koordinál. A megállapodást szombaton írták alá.

Debrecen - A Debreceni Egyetem agrárkara is bekapcsolódik a legnagyobb globális problémák leküzdését célzó kutatási programba, melyet az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics koordinál. A megállapodást szombaton írták alá.

A program azon növények termesztését, feldolgozását célozza meg, amelyek megoldást jelenthetnek az emberiség és a bolygó legégetőbb problémáira: a környezeti kihívásokra (a klímaváltozásra, a vízhiányra és a környezet állapotromlására), a helytelen étrendre (az alultápláltságtól az elhízottságig), továbbá a szegénységre és éhezésre. Az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) nevű nonprofit szervezet már több mint negyven éve keres hosszú távú lehetőségeket mindennek leküzdésére, a tudomány támogatásával.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara európai piaci- és termékfejlesztésbe kapcsolódik be - erről írt alá együttműködési megállapodást Joanna Kane-Potaka külügyi és stratégiai marketing igazgató, valamint Komlósi István dékán június 10-én.

- A közös tevékenység része a köles és cirok európai piacának fejlesztése. Ezt támogatja az ICRISAT szoros kapcsolata afrikai és indiai farmerekkel, valamint a Debreceni Egyetem tanszékeivel, melyek tevékenysége kiterjed a marketing, az élelmiszer feldolgozás és az élelmiszerlánc holisztikus megközelítésére is – emelte ki Komlósi István dékán.

A köles és a cirok szárazságtűrő gabonák. A köles például rendkívül gazdag vasban, cinkben és folsavban, fontos szerepet játszik serdülő lányok és nők egészségmegóvásában. Magas az antioxidáns tartalma is, ezáltal fontos a szívroham elleni küzdelemben. Termesztése mindeközben kedvező a bolygónak, hiszen kisebb a vízigénye, kevesebb növényvédő szert és műtrágyát igényel, így alacsonyabb a karbon-lábnyoma és mivel klímatűrő növény, jó kockázatkezelő stratégia a termesztése. Számos, egyelőre kiaknázatlan terület (takarmány, erjesztés, stb.) ugyanakkor még ígéretes fejlesztési lehetőséget rejt.

A felek a tárgyalást követően megtekintették debreceni áruházak kölesből készült termékeinek kínálatát.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában