Helyi közélet

2017.06.07. 20:09

Nyitva az utcai könyvszekrény Debrecenben

Debrecen - A közösség erősödését is várják az Ady parkban felállított utcai könyvszekrénytől.

Debrecen - A közösség erősödését is várják az Ady parkban felállított utcai könyvszekrénytől.

– Azzal, hogy az emberek rendszeresen idejönnek, elhozzák a könyveiket, kiveszik mások könyveit, elkezdenek arról beszélni amit olvastak, barátságok, eszmei közösségek jönnek létre, olyan dolgok amiért érdemes itt élni, debreceni cívis polgárnak lenni – jelentette ki Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója szerda este a Csokonai Színház mögötti Ady parkban, az első debreceni utcai könyvszekrény átadásakor. Ezután elsőként Nagy Sándor, a körzet önkormányzati képviselője fiatalkorának egyik kedvenc olvasmányát, egy Hamvas Béla kötetet tett be a szekrénybe. Példáját több tucatnyian követték.

Évekig bírják utánpótlással

Szabó Kriszta a könyvszekrény egyik kezdeményezője, a Moj Klub társalapítója, a Művésztér Egyesület elnöke lapunknak elmondta: az ötlet nagyjából másfél éve látott napvilágot a legnagyobb közösségi oldalon. A témában végzett közvélemény-kutatásokat követően a megvalósítás végül 1 millió forintba került, amely összeget a városi önkormányzat biztosította. A 3 fiatal debreceni tervező tervei alapján készült, körülbelül két méter magas, üveges ajtajú szekrényben az induláskor körülbelül 300 könyv található. Az alsó három kisebb polcon gyermekkönyvek érhetők el, míg a felső négy nagyobb polcra tett olvasnivaló a felnőtteké.

Becsület alapon működik

– Az interneten az egyik legfontosabb javaslat az volt, hogy a szekrény közösségi térként is funkcionáljon. Ezért lett a része egy kis pad, ahová amellett, hogy le lehet ülni olvasni, például vetítő vásznat lehet akasztani, akusztikus koncertet, író-olvasó találkozót lehet tartani – ismertette Szabó Kriszta. Arról is beszélt, hogy nagyon sokan ajánlottak fel erre a célra könyveket például hagyatékból, könyvtári selejtezésből, antikváriumból. Jelenleg 8-9 ezer kötet áll a kezdeményezők rendelkezésére, vagyis ha a következő években esetleg mindenki csak kivenne, de be nem tenne könyveket, még akkor is évekig tudnák tölteni a szekrényt.

A könyvklub tagjai vállalták, hogy folyamatosan ellenőrzik a könyvállományt. Az esetleges vandálokat térfigyelő kamerák fogják leleplezni. Siker esetén a szervezők Debrecen több pontján is hasonló szekrényeket állítanának fel.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában