Helyi közélet

2017.06.01. 17:00

Méltó helyen juthatnak "életforráshoz" Debrecenben

Debrecen - Új helyszínen fogadják az adni tudókat, és a szükségben lévőket az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársai.

Debrecen - Új helyszínen fogadják az adni tudókat, és a szükségben lévőket az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársai.

Június 6-tól új, méltó helyszínen fogadják az adni tudókat, és a szükségben lévőket az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársai. A Bethlen utcai Rendelőintézetnek (bejárat a Modem felől) számos előnye van a korábbi épülettel szemben. – A Miklós utcán 1967 óta működött az intézet, az elmúlt ötven évben azonban változtak az igények – kezdte a csütörtöki tájékoztatón Tóth Tibor járóbeteg-szakellátásért felelős orvos-igazgató. Az új helyszín közelében sok a parkolóhely, és mivel földszinti sokkal könnyebben megközelíthető, mint az emeleti, hosszú lépcsőzéssel elérhető elődje, amely ráadásul már rossz állapotú volt. A belvárosi állomás infrastrukturális előrelépés, korszerűsítették az elektromos hálózatot, fertőtleníthető speciális anyaggal festették le a falakat, szellőző-, és riasztórendszert építettek ki és megfelelő informatikai rendszerrel is felszerelték a helyiséget.

A kialakítás hatmillió forintba került, ebből ötöt saját (önkormányzati) forrásból biztosítottak, míg egyet a Magyar Fejlesztési Banktól kapott rá a Kenézy Gyula Kórház alapítványa.”

Védőnőknek is „gyűjtőhelye”

Az új helyszín szakmai szempontból is előnyös. – A rendelőintézetben rendszeresen megfordulnak a védőnők, akik így konzultálhatnak a tapasztalataikról – mondta Kissné Ary Szilvia vezető védőnő. Hangsúlyozta, fontos céljuk, hogy minden csecsemő legalább hat hónapos koráig anyatejhez jusson, mert ez meghatározó a későbbi egészségi állapotra nézvést.

A szoptatni nem tudók babájának a védőnő jelzésére, a gyermekorvos írja fel receptre az gyűjtőállomáson átvehető tápláló tejet. Tavaly 61 nő segítette gyermekei rászoruló kortársait több mint 2500 liter anyatejjel a debreceni állomáson. Ez a mennyiség idén jelentősen emelkedhet, már meghaladta az 1500 litert. Jelenleg közel negyven csecsemőt lát el a 25–35 rendszeresen adó édesanya. Egészségüket hatféle vizsgálattal ellenőrzik a legelső alkalommal, a beérkező anyatejről pedig állandó mintavétellel állapítják meg, hogy megfelelő-e és nem hígított.

Mindenkinek értékes

Széles Diána alpolgármester arról szólt, hogy bár a városnak nincs kötelezettsége anyatejgyűjtő állomás működtetésére, de szívügye az. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetnek évi tízmillió forintot biztosít az önkormányzat erre a célra. A régió egyik legmagasabb összegét (literenként helyszínen 4000, az otthonokba kért szállítószolgáltatással 3500 forintot) kapják itt a leadott tejért. Ennek oka, hogy a városvezetés akkor sem vette vissza az erre szánt támogatást, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megemelte az anyatejért adott pénzt. Széles Diána kiemelte, szeretné, ha a természetes táplálásban valamilyen okból akadályozott édesanyák nem keserednének el, éreznék, hogy városukban van megoldás.

HBN–HABE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában