Helyi közélet

2017.06.24. 14:39

Ma is aktuális a II. Helvét Hitvallás

Debrecen - A reformátusok megerősítették a II. Helvét Hitvallást, és elfogadták annak új fordítását.

Debrecen - A reformátusok megerősítették a II. Helvét Hitvallást, és elfogadták annak új fordítását.

Mindez a Nagytemplomban történt, ahol a Magyar Református Egyház tartotta közös zsinatát szombaton. Ez eseményre szerte a Kárpát-medencéből érkeztek vendégek, és ott volt Áder János köztársasági elnök is. A nagytemplomi zsinat után Papp László, Debrecen polgármestere, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke sajtótájékoztatón beszélt az esemény jelentőségéről.

– A város büszkén vallja magát a magyar reformáció szellemi és lelki központjának. A református egyház és a város egymástól elválaszthatatlan. Amit Debrecen az elmúlt évszázadokban köszönhetett a református egyháznak, azt szeretné a város a következő időkben visszasegíteni – mondta Papp László, majd azzal folytatta, hogy amikor Európa komoly identitásválsággal küzd, nagy jelentősége van annak, hogy 450 évvel az esemény után szintén elkötelezte magát a zsinat a II. Helvét Hitvallás mellett. Ez segíti a megerősítést hitben, lélekben, továbbá, hogy kiálljunk keresztény történelmünk és keresztény jövőnk mellett.

Fekete Károly úgy fogalmazott, hogy a II. Helvét Hitvallás jelzi nekünk, hogy a reformáció nem pontszerű esemény, hanem egy onnan induló folyamat, amelynek különböző mérföldkövei vannak. Ilyen volt 1567, amikor a szentháromság tagadóival folytatott küzdelemben az a hitvallás adott útmutatást, amelyre Méliusz Juhász Péter irányította a figyelmet, és az ő vezetésével tartott 1567-es zsinat el is fogadta. Ez napjainkig ható jelentőségű történés. A XXI. században ugyanúgy szükségünk van erre az útmutatásra, mint ahogy az a korábbi korokban volt. Ugyanakkor a nyelvezete, szókészlete megújításra szorult. Ez megtörtént. Az ifjú nemzedék már mai magyar nyelvezeten folytathatja ezt az örökségátvételt.

Zán Fábián Sándor elmondta, hogy a zsinat által megfogalmazott egység számukra a megmaradást biztosítja, a jövőképüket teszi világossá, szellemi- és megtartó erőt jelent, az összetartozást mutatja.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában