Helyi közélet

2017.06.07. 14:07

Látványterveken mutatták be, milyen lesz a Debreceni Nemzetközi Iskola

Debrecen - Döntött a bizottság: megvan a nyertes pályamű a Debreceni Nemzetközi Iskola építésére.

Debrecen - Döntött a bizottság: megvan a nyertes pályamű a Debreceni Nemzetközi Iskola építésére.

Bordás Péter, illetve az általa vezetett építész stúdió nyerte meg a Debreceni Nemzetközi Iskola tervezésére kiírt pályázatot – jelentette be szerdán Papp László, Debrecen polgármestere. Szavai szerint a bíráló bizottság egyhangú döntést hozott, miután górcső alá vette a beérkezett 14 pályaművet.

Magasra tett léc

Mennyire illeszkedik a funkcionális kialakítás az oktatási programhoz? Mennyire szolgál megfelelő háttérként az épített környezet az oktatási tevékenységhez mind az épületben, mind a kültéren? Mennyire illeszkedik az anyagfelhasználás az oktatási tevékenységhez? Milyen környezettudatos megoldásokat alkamaztak a tervben? Mennyire ötvözi jól a terv a hagyományos nagyerdei élővilágot a mai kor kertépítészeti trendjeivel? Mennyire jól alkalmazkodik az oktatási programhoz a tervezett téralkotás és növényalkalmazás? – csak néhány szempont a sok közül, amelyekre a leginkább kielégítő válaszokat Bordás Péter és csapata találta meg. A győztes díja 5 millió forint volt.

2019 őszén indulna

Papp László emlékeztetett arra, hogy a Modern Városok Programról két éve írtak alá megállapodást a miniszterelnökkel, melynek részeként az állam 2,5 milliárd forinttal támogatja a nemzetközi iskola felépítését Debrecenben. A pallagi öthektáros területen megvalósuló intézményben az óvodásoktól a végzős középiskolásokig ötszáz gyerek tanulhat majd angol alap- és középfokon. Az iskola megnyitásával a tervek szerint 2019. őszétől jó megoldást kínálhat a város a külföldi és a magyar gyerekeknek. Az önkormányzat ösztöndíjprogramot indít annak érdekében, hogy minél több debreceni gyerek tanulhasson az intézményben. A nemzetközi iskola olyan szolgáltatásokat nyújt majd, amik a világ bármely kontinensén megállják a helyüket. A bizottság számára lényeges volt, hogy ne csak építészeti megoldásokat vegyenek figyelembe, hanem a költséghatékonyságot és oktatási szempontokat is.

HBN-PA


I. helyezett (díj: 5 millió Ft): Bordás Péter, Bord Építész Stúdió Kft, Budapest

Az I. díjas pályamű strukturalista szemlélete, a bemutatott megoldások újszerűsége és frissessége okán adta a legelőremutatóbb javaslatot és a terv az alapkoncepciót nem érintő módosításokkal alkalmas a továbbtervezésre.

Forrás: Bordás Péter

II. helyezett (díj: 4 millió Ft): Kállay Ferenc, K. F. Team Építész Stúdió Kft, Debrecen

A II. díjas pályamű karakteres gondolatiságból kifejtett szép építészeti képlet magas színvonalon történő bemutatása miatt tartalmaz hasznosítható építészeti megoldásokat.

III. helyezett (díj: 3 millió Ft): Pethő László, GEON Kft, Budapest

A III. díjas pályamű a tervben rejlő erények miatt - tömegalakítás lépték, telepítés -, illetve a hely épített előképének kortárs értelmezése miatt érdemelte ki a díjazást.

A bíráló bizottság egyhangú döntése alapján megvételre kerül egyenként egymillió forintért Takács Ákos, Batizi-Pócsi Gergő és Károlyi István pályaműve is. Ajánlják, hogy a tervpályázati eljárást követő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban a kiíró az első díjas pályázót kérje fel ajánlattételre a végleges tervező és a megvalósításra alkalmas végleges terv kiválasztása céljából.

Az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére - mely az I. díjazott Bord Építész Stúdió Kft. kizárólagos meghívásával történik – a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, várhatóan 2017. július közepén tud szerződést kötni az önkormányzat.

Forrás: Bordás Péter

A szerződésben a kiíró az alábbi tervezési határidők teljesítését várja a tervezésére vonatkozóan:

  • az engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére és az üzemeltetés várható költségeinek meghatározására a szerződés aláírását követő 90 napon belül,
  • kiviteli tervdokumentáció elkészítésére az építési engedélyezési tervdokumentáció leszállításától számított 90 napon belül.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában