Helyi közélet

2017.06.19. 10:11

Béke vele

<em>Ma, amikor az Európai Unió működése, az alkotó nemzet­államok szuverenitás-feladásának mértéke, egyáltalán a közösség fennmaradásának szükségessége körül olyan nagy a zaj, érdemes megállni egy szívdobbanásra.</em> Ratalics László jegyzete.

Ma, amikor az Európai Unió működése, az alkotó nemzet­államok szuverenitás-feladásának mértéke, egyáltalán a közösség fennmaradásának szükségessége körül olyan nagy a zaj, érdemes megállni egy szívdobbanásra. Ratalics László jegyzete.

S emlékeztetni magunkat, hogy az unió nem csak úgy, varázsütésre lett, nem valami rejtelmes, szűk, embervesztő érdekkör játszótereként hívták életre liberális demokráciák, piacgazdaságok, a szabad mozgás homokvárait építendő. Hanem az az évszázados, súlyos veszteségektől terhes felismerés teremtette, amelyik a két világégés és az odavezető háborúk hatalmi vérszivattyújának szétszerelését a nemzetek együttműködésére, egymásra utaltságára alapozott Európában kívánta megtenni, ahol a haladás érdekében a játszmáknak nem abszolút győztesei és vesztesei vannak. Hanem mindenki beéri azzal, hogy egyes területen valamennyit veszít, másutt valamennyit nyer. Sorban veszítjük el azon politikusi generáció tagjait, amelyik még megélte a világháborút, és véren, gyászon, munkán vett meggyőződésévé tette a nemzetállami együttműködésen alapuló Európa vízióját. Mint Helmut Kohl, akinek politikai tette az újraegyesített Németország, öröksége pedig, hogy a németek ne a vélt felsőbbrendűségi tudatukat őrizzék, hanem a kontinens békéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában