Helyi közélet

2017.06.09. 16:30

Haszonnövény és vadvirág

Debrecen - A Jadviga párnája a maga izgalmas dramaturgiájával megragadta a nézők és a szakma fantáziáját is.

Debrecen - A Jadviga párnája a maga izgalmas dramaturgiájával megragadta a nézők és a szakma fantáziáját is.

„A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) van, volt és lesz” – jelentette ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a magyar nyelvű professzionális színjátszás legjelentősebb fesztiváljának megnyitóján csütörtökön. Ugyanezen alkalommal jelentette be Ráckevei Anna, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, hogy az Akadémia díjalapot hozott létre, melynek köszönhetően tizenöt esztendő után a versenyprogram szakmai díjai komoly pénzjutalommal – 250 ezer forint – is párosulnak.

Páva Zsolt, Halász Judit, Magyar Attila és Ráckevei Anna | Fotó: Ebner Béla

A díjakért elsőként a nyitónapon a debreceni színház Jadviga párnája című, Mezei Kinga által rendezett előadása indult harcba, hatalmas érdeklődés mellett. A Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadának pótszékekkel kiegészített nézőterét zsúfolásig töltötte az érdeklődő publikum, mely nagy ünnepléssel hálálta meg a cívisvárosi társulat kiváló produkcióját.

Szöveghúzásra biztatott az író

A POSZT hagyományaihoz híven az előadást követő napon szakmai beszélgetésen értékelik hozzáértő ítészek a produkciót. Ez alkalommal Lévai Balázs beszélgető partnerei Lőkös Ildikó dramaturg és Nánay István színikritikus voltak, akikhez természetesen csatlakozott a rendező, Mezei Kinga is. Mint a moderátor, elmondta nem az a cél, hogy földbe döngöljenek, sem az, hogy egekbe emeljenek egy-egy produkciót, hanem az, hogy segítsék annak értelmezését, befogadását. A Jadviga párnája kapcsán a fő kérdés természetesen a Závada Pál művének adaptációja volt. Az ítészek örömmel állapították meg, hogy Góli Kornélia átirata remekül követi a regény szerkezetét, s az így keletkezett szöveget izgalmasan helyezték el az alkotók a színpad jól működő terébe. A beszélgetésen jelen volt Závada Pál is, aki – szerzőtől szokatlanul – annyi megjegyzést azért tett, hogy sokkal bátrabban lehetett volna húzni a szövegből, akár az egyes mondatokból is, még pörgősebbé téve így az előadást.

Nánay István és Mezei Kinga | Fotó: Ebner Béla

Egy ilyen górcső alá vételnél elkerülhetetlen, hogy a szereplőkről, az alakításokról is szó essen. A címszerepet játszó Sárközi-Nagy Ilona játékáról ugyan megoszlottak a vélemények, de Galló Ernő Misóját és Oláh Zsuzsa Mamovkáját egyöntetűen a legnagyobb színészi teljesítmények közé sorolták a megszólalók.

Megragadó színpadi „puzzle”

Azt a színházi találkozó első napja után nehéz megjósolni, milyen eredménnyel szerepel majd a Závada-műből készült színpadi „puzzle” a POSZT versenyprogramjában. Az azonban máris látszik, hogy a Jadviga párnája a maga izgalmas dramaturgiájával, a címszerep kettősségével, mely a haszonnövény és vadvirág végletei közt lebeg, megragadta a nézők és a szakma fantáziáját is, s az is valószínűsíthető, hogy a zsűri nem mehet el szó nélkül Oláh Zsuzsa vagy Galló Ernő alakításai mellett. Egy hét múlva kiderül, hoz-e díjat Pécsről Debrecenbe Jadviga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában