Helyi közélet

2017.06.17. 21:06

Fotók: Szerződést kötöttek az első hajdú-bihari területvédelmi tartalékosok

Hajdú-Bihar - A 10 hajdú-bihari járásba beosztott önkéntesek felkészítése és alkalmazása évente 20 napban történhet.

Hajdú-Bihar - A 10 hajdú-bihari járásba beosztott önkéntesek felkészítése és alkalmazása évente 20 napban történhet.

Nem kevesebbet vállaltak, mint azt, hogy bizonyos időszakot feláldozva a szabadidejükből katonai kiképzésben részesülnek, majd szükség esetén egy válsághelyzetben az első között fognak helyt állni. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Takács Attila dandártábornok azt a 13 önkéntes területvédelmi tartalékos katonát, aki a megyében elsőként szerződést kötött erről a Magyar Honvédséggel. A Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka elmondta, a honvédelmi tárca idén februárban indította azt a programot, amely az országban közigazgatási rendszeréhez igazodva 197 járásban, illetve a fővárosi kerületekben létrehoznak önkéntes tartalékos századokat. A célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre kiképzett, felkészített bevethető erő, amely gyorsan és határozottan tud reagálni a krízishelyzetre. A mai, gyorsan változó világban ez lehet erre a legjobb megoldás.

Debrecen mindig előljárt

Komolay Szabolcs alpolgármester arról beszélt, hogy a biztonság mindenütt, így a megyében és Debrecenben is legfontosabb, amit elsősorban a honvédség garantálhat. Az pedig, hogy a lakosság ehhez a tevékenységhez önként akar csatakozni, az pedig követendő példa. Jó érzés tudni, „ha legény kell a gátra”, lesz – tette hozzá. Ezt követően a városnak a történelemben betöltött szerepére hivatkozva örömét fejezte ki, hogy az első önkéntesek szerződéskötésére éppen Debrecenben kerülhetett sor.

Fotó: Égerházi Péter

Közjogi méltóságok is

Eddig ugyanis csak itt és Veszprémben kezdődtek meg a szerződéskötések, így az önkéntes műveleti tartalékos szerződést kötő közjogi méltóságok közül ketten is a Nagyerdei Stadion rendezvényterén írták alá szombaton a szerződésüket. Ők lesznek majd a honvédség és a megyéjük tartalékosai között az összekötő kapocs: Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal vezetője, illetve dr. Barkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal főigazgatója. A hajdú-bihari kormánymegbízott Rácz Róbert később köt szerződést, mert jelenleg külföldön tartózkodik.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában