Helyi közélet

2017.06.01. 08:31

Debrecen nem várt az államra

Debrecen - A béremelés fedezete bruttó 387 millió 260 ezer forint, amit a cívisváros biztosít.

Debrecen - A béremelés fedezete bruttó 387 millió 260 ezer forint, amit a cívisváros biztosít.

Miközben a kormány még csak tervezi, hogy az önkormányzati tisztviselői körben is hozzányúl az évtizede változatlan bérekhez, a cívisváros önkormányzata már korábban felismerte a helyzet tarthatatlanságát, és lépett. A debreceni közgyűlés három lépcsőben gondoskodott a köztisztviselők fizetésének emeléséről, mégpedig a fokozatosság elvét betartva.

Átlag 15 százalék

2015. január elsejétől bevezették az illetmény-kiegészítést, amely az alapilletmény 10 százaléka volt. Az elmúlt év január 1-jétől ezt az illetménykiegészítést 15 százalékra emelte a közgyűlés, az alapilletmény azonban ekkor még nem módosult. Az idei évtől a városházán minden köztisztviselőnek megemelkedett az alapilletménye is, mert az állami 38 ezer 650 forintos illetményalapot a közgyűlés 42 ezer 500 forintra emelte fel, és ezzel egyidejűleg az illetménykiegészítés mértéke 15-ről 20 százalékra emelkedett. Átlagosan ez 15 százalékos illetményemelést jelent ebben az évben. A polgármesteri hivatal dolgozói létszáma 546 fő. A béremelés idei forrására a munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adóval együtt bruttó 387 millió 260 ezer forintot biztosított a közgyűlés a költségvetésben.

Nem volt tartható

Az intézkedéseket az indokolja, hogy az elmúlt években nemzetgazdasági szinten jelentősen emelkedett a bérszínvonal, és ez a hivatali fluktuációra kedvezőtlen hatást gyakorolt volna valamilyen ellensúlyozó intézkedés megtétele nélkül. A központi költségvetési törvény által meghatározott, korábban említett köztisztviselői alapilletmény például nyolc éve változatlan összegű, és így a jelenlegi bérfejlesztési folyamatot megelőző nyolc évben általános béremelés nem történt a városházán. Ez jelentős hátrányt generált a hasonló foglalkoztatókkal szemben is. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló rendelet alapján 2017. januártól növekedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Jellemző, hogy jelenleg a városházán foglalkoztatott, középiskolai végzettségű, II. besorolási osztályba tartozó köztisztviselők besorolás szerinti alapilletménye illetménykiegészítés nélkül 35 év(!) jogviszonyt követően érné el a garantált bérminimum összegét. A fentiek tükrében a városházán végrehajtott keresetnövekedéssel járó intézkedéseket nem béremelésnek, hanem bérrendezésnek tekintik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában