Helyi közélet

2017.06.09. 18:16

Az eredetin játszani az igazi!

Debrecen - Az egykori Commodore 64-es játékoknak máig vannak rajongói.

Debrecen - Az egykori Commodore 64-es játékoknak máig vannak rajongói.

Valóságos időutazásra hívták május 20-án a debreceni Ifiházba az érdeklődőket: a 80-as, 90-es évek ikonikus számítógépén, a Commodore 64-en játszhatták az egykor kultikus játékokat. A szervező becslése szerint 70-100 ember jöhetett el, úgy látta, főképp két generáció: azok, akik a 80-as években voltak fiatalok és ők hozták magukkal a gyerekeiket.

– Ma is vannak, akik még működő gépet őrizgetnek otthon, és még többen, akik C64-es játékokkal játszanak, egy program segítségével ugyanis ezek napjaink modern eszközein is futtathatók. Bár a C64-et használták könyvelésre vagy például a magyar katonaságnál, a játék az, ami olyan sikeressé tette. Ebben fontos szerepe volt a speciális hangcsipnek, és azt mondják a rajongók, főleg a hangok azok, melyek a mai gépeken játszva nem adják vissza ugyanazt az élményt – avat be Kézi László főszervező.

Fotó: Matey István

Megjavított matuzsálem

Elmondta, a C64 Game Show ötlete két hónapja merült fel, amikor egy barátja, Kaszonyi Krisztián egy Commodore 64-es gépet vitt hozzá, és kérte, javítsa meg. Kézi László, aki a technika iránti szerelmet édesapjától örökölte, az első tv-foci játékot is tőle kapta, jelenleg egy biztonságtechnikai cégnél dolgozik és sok éve szerel számítógépeket; a szükséges alkatrészeket ezúttal Kínából rendelte meg és végül sikerült életet lehelni a matuzsálembe.

A könnyem is kicsordult, amikor bekapcsoltam, és működött

– idézte fel. – Ezután egy lavina indult el, ismerősöktől szedtünk össze rossz gépeket, amiket aztán rendbe tettem, valamint kiderült, nagyon sokan őrizgetnek még floppyn játékokat. Rengeteg baráti segítséggel szerveztük meg a programot; amire az egyetemtől is kaptunk kölcsön egy C64-et, összesen 9 géppel vágtunk neki a rendezvénynek. Nem tudtuk, milyen érdeklődésre számítsunk, de a visszajelzések alapján már a következőn gondolkodunk.

Magyar fejlesztés vakoknak

Kézi László úgy véli, talán még országos szinten is egyedi volt a debreceni esemény, és bízik benne, hogy sokan most „leveszik a padlásról” a C64-esüket. A gyerekek, akik kipróbálták a játékokat, nehezebbnek találták azokat a maiaknál, főleg a joystick használata miatt, de nem csalódtak bennük.

Kaszonyi Krisztián (b) és Kézi László (j) szervezők a C64 Game Show-n | Fotó: Matey István

– Úgy 1500 különböző játék jött össze, a résztvevők közül többen magukkal hozták a sajátjukat és aki kért valamit, annak kiírtuk adathordozóra. A rendezvény ezen részét „Időkapu”-nak neveztük el: összekötöttünk egy Windows 98-as operációs rendszerű gépet egy floppy meghajtóval, így tudtuk megvalósítani. Bemutattuk azt a hangszintetizátort is, ami vakoknak készült, már akkor; mégpedig magyar fejlesztésű volt, 1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen alkották meg – idézte fel a főszervező.

Megemlítette, hogy mostanában megint virágzásnak indult a C64: van újragyártás, igaz, ez valójában új gépet jelent régi dobozban, továbbá készülnek különböző színű C64-esek is. Érdekességként megemlítette, hogy egy mai 16 vagy 32 gigabyte-os SD-kártya tartalmát egy kamionnyi floppyra tudnánk csak kiírni, a mai gépek processzorsebessége a C64-esének körülbelül ezerszerese, az adattárolóknál pedig milliószoros a szorzószám.

HBN–SzT


C64, a kor csodája

A Commodore 64 (C64) számítógépet a kanadai Commodore Business Machines 1982 szeptemberében adta ki, addig elérhetetlen grafikai és hangképességeket nyújtott. Már akkor az év számítógépe lett, valóságos csodának számított. Az 1993-ban befejezett gyártásáig eladott 17-25 millió számítógéppel a C64 minden idők legtöbbet eladott kompjúter-modellje lett. A 80-as évek közepén, vagy inkább végén terjedt el Magyarországon, 1985-ig COCOM-listán volt. (Forrás: Wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában