Helyi közélet

2017.05.21. 16:04

A klinikai vizsgálatok világnapjára

<em>Gondoltak-e már arra, mikor egy receptet kiváltanak a gyógyszertárban, majd panaszaik enyhítésére egy tablettát bevesznek, hogy milyen kutatások, fejlesztések előzték meg a szer előállítását?</em> Prof. dr. Páll Dénes írása.

Gondoltak-e már arra, mikor egy receptet kiváltanak a gyógyszertárban, majd panaszaik enyhítésére egy tablettát bevesznek, hogy milyen kutatások, fejlesztések előzték meg a szer előállítását? Prof. dr. Páll Dénes írása.

Több ezer, akár tízezer molekula közül – átlagosan egy évtized alatt – mindössze egyből készül orvosság. Hosszú kutatás, majd klinikai vizsgálatok sora szükséges, hogy megtalálják a leghatékonyabb vegyületet. Az utóbbi évtizedek fejlesztése során a kedvező effektus mellett a biztonságosság, a mellékhatások minimálisra csökkentése különösen nagy hangsúlyt kap. A gyógyszerjelöltek közül a leghatékonyabb és a legbiztonságosabb új készítmény kiválasztása, majd a kedvező tulajdonságok bizonyítása nagyszámú, akár több tízezer betegen szerzett tapasztalaton alapul.

A klinikai vizsgálatok pontosan 270 éves múltra tekintenek vissza. A világ első kontrollált klinikai „vizsgálatát” James Lind skót hajóorvos végezte el a Brit Királyi Haditengerészet Salisbury nevű hajóján, ahol 1747 tavaszán skorbutjárvány tört ki. Május 20-án több mint egy tucat matróznál észlelték a betegség tüneteit. Elkülönítették őket az egészségesektől, egységesítették étrendjüket és kezelésük egyéb feltételeit. A 12 beteget hat párra osztották, és az egyes párokat különféleképpen „kezelték”. Voltak, akik fűszeres kénsavat, illetve almabort, míg mások ecetet, esetleg tengervizet kaptak. Az egyik csoportba sorolt betegek pedig narancs- és citrom-„terápiában” részesültek, akikről egyértelműen kiderült, hogy e gyümölcsökkel „kezelt” betegek állapota látványosan, az almaborral itatottaké kis mértékben javult, miközben a többiek állapota tovább romlott. Ezen első „kutatás” eredményeképpen a XVIII. század végén James Cook kapitány felfedező útjain már kötelezővé tette a citrom fogyasztását tengerészei körében. 1932-ben a C-vitamin végleges felfedezésével bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hogy a skorbut oka a hiányos táplálkozás, és az citrusfélékkel, végső soron C-vitaminnal gyógyítható. Fenti siker iránti tisztelet vezette az utókort arra, hogy minden évben május 20-át mint a klinikai vizsgálatok világnapját ünnepelje.

A múlt eredményei a jelen kor számára már természetes dolgoknak tűnnek, ugyanakkor a további fejlesztések az aktuális feladatok közé tartoznak. Hazánkban a Debreceni Egyetem vezető szerepet tölt be a klinikai vizsgálatok tervezésében és aktív kivitelezésében, mely tevékenység nemzetközi szinten is jelentős. Szakembereink több mint 25 éves tapasztalata a biztonságosság alapja.

Mikor május 20-án a nagy elődökre emlékezünk, akkor kötelességünk is egyben a folytatás, a láng továbbvitele. Kiváló lehetőség ez a betegek számára, hiszen a legígéretesebb, gyógyszertári forgalomban még nem elérhető készítményeket elsőként kaphatják meg, természetesen rendkívül szigorú és szabályozott körülmények között. Másrészt nagy megtiszteltetés az ebben való közreműködés mind a Debreceni Egyetem, mind az orvosok számára is.

(A szerző a Debreceni Akadémiai Bizottság orvosi titkára, a DEKK Belgyógyászati Intézet egyetemi tanára és a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában