Helyi közélet

2017.05.18. 17:26

Utolsó simításokat végzi autóján a debreceni csapat a Shell Eco-marathonra

Debrecen – Az eddigi tapasztalatokat is felhasználva vágnak neki ismét a londoni kihívásnak.

Debrecen – Az eddigi tapasztalatokat is felhasználva vágnak neki ismét a londoni kihívásnak.

Tizenhárom hallgató és két oktató tengernyi munkája van Hunorban, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának saját fejlesztésű elektromos meghajtású autójában. Az ország egyik leghatékonyabb járműve idén újra ringbe száll a Shell Eco-marathon prototípus kategóriájában, hogy megmutassa, mekkora távolságot tud megtenni 1 kilowattóra energiával. A tavalyi versenyen majdnem 102 kilométert teljesített, idén ennek túlszárnyalása a cél.

Fő a hatékonyság

– Ez energiahatékonysági verseny, amelynek az a fő szempontja, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel tudjuk megtenni az adott távot. Hunor prototípus autó, utcai forgalomra nem alkalmas, de a célja nem is az, hanem a minél nagyobb energiahatékonyság. Megújult járművel vágunk neki a versenynek az idén: új motort és új elektronikai vezérlést kapott az autó annak érdekében, hogy még több energiát megspóroljon a versenyen. Az előző esztendőben a több mint száz kilométert nagyjából 40 forintnyi árammal tudtuk teljesíteni - ismertette a csapatmenedzseri funkciót is ellátó Varga Tamás Antal tanszéki mérnök, aki elmondta, a csapatot hét gépészmérnök, három műszaki menedzser, két építészmérnök, egy mechatronikai mérnök és két oktató alkotja.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Husi Géza oktatási dékánhelyettes rámutatott, az oktatásban az ilyen projekteknek nagy szerepe van.

– Ez a tizenegynéhány fiatal az oktatókkal karöltve már majdnem egy éve azon munkálkodik, hogy a versenyen minél sikeresebben szerepeljen.

Egy ilyen projekt hatalmas pluszt tud adni a hallgatóknak, hiszen a saját tudásukat és tapasztalataikat felhasználva hoznak létre hasznos és innovatív produktumot. Ez fontosabb minden helyezésnél.

Erősebb, gyorsabb

Idén jelentősen masszívabbnak érzi az autót Németh Anikó, a csapat egyik pilótája, aki a középmezőnyt célozza meg Londonban.

Fotó: Molnár Péter

– A tavalyi megmérettetés elsősorban a tapasztalatszerzést szolgálta, ennek fényében a 30. helyezés szerintem kiválónak számított a nívós mezőnyben. Hunor az új erőforrásnak köszönhetően sokkal erősebb, ezért abban bízom, jóval gyorsabb is lett. Az elmúlt esztendőben rengeteg csapat elbukott már a műszaki átvételen, remélem, nálunk ezzel idén sem lesz probléma.

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg május 25–28. között a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban Londonban, ahol 28 ország 178 középiskolai és egyetemi diákcsapata méri össze tudását és ügyességét, hogy eldöntsék: ki tudja megtenni a legnagyobb távolságot a legkevesebb, mindössze egyetlen liter üzemanyaggal, vagy egy kilowattóra energiával.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában