Helyi közélet

2017.05.02. 10:19

Tudták a fiúk, hogy mit kell tenniük

Debrecen - Már a honvédelmi miniszter is bekérte a fiúk adatait.

Debrecen - Már a honvédelmi miniszter is bekérte a fiúk adatait.

Az, hogy a Lehel utca egyik földszinti lakásában a múlt hétfőn nem keletkezett a szomszédokat is veszélyeztető nagyobb tűz, csak az éppen arra járó kratochviles diákoknak köszönhető. A honvéd középiskola hat 10. c osztályos növendéke éppen kimenőjét töltötte, amikor az utcáról felfigyeltek a lángokra.

Gyorsan intézkedtek

Ahogy sétáltunk, Balogi Gergő vett észre közülünk valami szokatlant az egyik földszinti lakásban – emlékezett vissza az események kezdetére a fiúk „szóvivője”, Gyurtyina Péter. A többiekkel akkor még arra tippelt, hogy az ott lakók természetes ünnepi fényekkel díszítették fel a lakást, hiszen nem rég volt húsvét. Próbáltak információhoz jutni a lépcsőház ajtónál beszélgető két idősebb hölgytől, majd a feltételezett lakásba akartak bejutni, de a kopogtatásra senki nem jelentkezett. Hogy megtudják, mi történik ez alatt bent, kiküldték az utcára Lakatos Csabát, nézzen be az ablakon.

Ahogy kiértem, éppen akkor érkezett egy asszony a kutyáját sétáltatva, tőle kérdeztem meg: nem tudja, ki és hol lehet a lakás gazdája. Kiderült, hogy ő az, de az ablaka alatt elsétálva sem látta bent a tüzet, így éppen az ellenkező irányba tartott.

El lehet képzelni, mit érzett a lakás tulajdonosa, amikor kinyitva az ajtót, tódult ki a füst a lépcsőházba. Persze, hogy ledermedt, azt sem tudta, mit tegyen, de nem így a fiúk, akik gyorsan kinyitották az ablakokat, majd minden kezük ügyébe kerülő alkalmatossággal oltani kezdték a tüzet.

Igyekeznünk kellett, mert a feltehetően dolgozószobának használt helyiségben nagyon sok gyúlékony anyag volt – vette át a szót Horváth Ádám, aki szerint kis híján nem kapott lángra a könyves polc, amelyen egy száraz virág tövében égve hagyott mécses okozta a tüzet.

A nevelőmunka eredménye

A fiúk lélekjelenléte komoly tűzesetet előzött meg, a tűzoltókat sem ők hívták ki, mert inkább az elhárításával törődtek – sikerrel. Ez a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, Berkecz Gábor szerint az intézményben folyó nevelőmunkának köszönhető, amire még ráerősített, hogy a diákok osztályfőnöke, Szarka Levente önkéntes tűzoltó.

Megtudtam, tulajdonos és az ott lakók hálája, illetve az iskolai elismerés mellett a diákoknak a tanévzárón köszöni meg helyállásukat a katasztrófavédelmi igazgatóság, és ahogy az igazgató jelezte, már a honvédelmi miniszter is bekérte a fiúk adatait.


Április 24-én Debrecenben, a Lehel utcában egy társasház földszinti lakásában lángra kapott egy könyvespolc. Az épületben terjengő füstöt észlelte a ház előtt tartózkodó hat fiatalember, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium délutáni kimenőn tartózkodó diákjai, akik azonnal reagáltak a veszélyhelyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában