Helyi közélet

2017.05.19. 08:06

Te okosabb vagy, mint gépjárműved?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az internet megállíthatatlan terjedése az autózást is teljesen átformálja.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az internet megállíthatatlan terjedése az autózást is teljesen átformálja.

A változások motorja az Internet of Things (IoT), vagyis a „Dolgok Internete”, és noha a forradalmi újításokra még várni kell pár évet, a jövő alakulását már ma is érzékelhetjük.

A változások forrása az egyre szofisztikáltabb szoftverek, hiszen a „Dolgok Internete” kifejezés azt jelenti, hogy a gépek már nemcsak velünk, hanem egymással is kommunikálni tudnak. Ezek lehetnek autók, közlekedési lámpák, de gyakorlatilag a hajszárítótól a repülőgép-hajtóműig bármi, amit érzékelőkkel és adatátvitelre képes mikrocsippel szerelnek fel.

Kütyük garmadája

A mostani autóink természetesen már jó ideje okosak: van bennük navigáció, az autóhifihez vagy beépített telefonhoz csatlakoztatni lehet a telefonunkat, néhány újabb modell pedig folyamatos internetkapcsolattal is rendelkezik. Mi több, az autóipar az elsők között ismerte fel az internet kínálta lehetőségeket, hiszen a számítógép-vezérelte szórakoztatóelektronikával felszerelt modellek már a kilencvenes években megjelentek. A rengeteg elektronikus kütyü azonban még nem változtatta meg azt, hogyan autózunk, kis túlzással mindössze a szervizekben lett kötelező tartozék a fedélzeti diagnosztikai (ODB) csatlakozó és a laptop. Ez hamarosan megváltozik, ebben minden iparági elemző egyetért.

Ennek egyszerű oka, hogy ha a hagyományos márkák nem is használják ki az internetben rejlő lehetőségeket, egyre több külső szereplő jelenik meg a piacon, akiknek viszont éppen ez a célja.

Éjjel látó, táblafelismerő

A legmeggyőzőbb példa az önvezető autót először piacra dobó Tesla, ám tucatnyi olyan cég van, amelyek szoftveres fejlesztésekkel kívánják megreformálni a mobilitást. Ön hallott már a Mobileye-ról? Valószínűleg nem, pedig ez a kis izraeli mérnök- és szoftver­iroda 25 autógyártónak, köztük a BMW-nek szállít éjjel látó, táblafelismerő és egyéb szenzorokat és kamerákat, a céget pedig nemrégiben 15 milliárd dollárért vásárolta fel a processzorgyártó óriás Intel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában