Helyi közélet

2017.05.11. 14:53

Szent László volt az egyik legmeghatározóbb uralkodó, rá emlékeznek a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Az Árpád-házi király nevét a következő generációknak is meg kell ismerni.

Debrecen - Az Árpád-házi király nevét a következő generációknak is meg kell ismerni.

Szakmai előadásokkal és kétnapos konferenciával ünnepli a Debreceni Egyetem a Szent László Emlékévet május 11-én és 12-én. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, az emlékév két fontos évfordulóhoz köthető, ugyanis 940 éve koronázták királlyá, valamint 825 éve avatták szentté Szent Lászlót. – Kiemelkedő személyiség, és Európa szerte nagy kultusza van, hiszen Krakkóban született, Nyitrán halt meg, és Nagyváradon temették el, emellett ő volt az akkori Magyarország megszilárdítója. Országszerte sok rendezvényt, vetélkedőt és versenyt rendeznek az ő tiszteletére, amit az állam 80 millió forinttal támogat – jelentette ki.

Komoly munkát végeznek

– Egy akadémiai kutatócsoport foglalkozik Szent László életével és munkásságával, az ő tevékenységükbe illeszkedik ez a konferencia. Az előadások során körbejárják, hogy a királynak milyen szerepe volt a 11. században Magyarországon és Európában. A konferenciához emellett tartozik még egy kiállítás is, ami ugyancsak ezeket a témákat dolgozza fel – ismertette Pósán László egyetemi tanár, szervező.

Bartha Elek oktatási rektor-helyettes hangsúlyozta, kevés hozzá hasonló személy van, mai napig fontos szerepet tölt be a történelemben és a vallásban is. Ennek kapcsán, az egyetemen oktatnak olyan tárgyakat, amelyek az ő kultuszát mutatják be, továbbá több anyagfeltáró munkát végeztek, hogy a következő generációkban is tudatosítsák az uralkodó szerepét.

HBN-BR


A Szent László évében május 13-án, Debrecenbe hozzák a Szent László koponyatető-csontereklyét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházból, amelynek ünnepélyes fogadása 17:30-kor lesz a Szent Anna-székesegyház előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában