Helyi közélet

2017.05.16. 14:43

Rájár a rúd a Petőfi utca lakosaira

Hajdúszovát - A Napló egyik olvasója levélben értesítette szerkesztőségünket arról, hogy a múlt év tavasza óta többféle kár is keletkezett Hajdúszováton a Petőfi Sándor utcában.

Hajdúszovát - A Napló egyik olvasója levélben értesítette szerkesztőségünket arról, hogy a múlt év tavasza óta többféle kár is keletkezett Hajdúszováton a Petőfi Sándor utcában.

Leírása szerint a gondok egy éve kezdődtek, amikor a szennyvízelvezetés miatt megsüllyedt az említett utca burkolata. A használható aszfaltot a munkások elvitték, de a szemetet és a törmeléket a házak kerítése mellé tolták. A törmeléket később a lakosok kérésére takarították el a munkások, az út felvágott részét viszont még mindig nem aszfaltozták újra.

Megfojtott szárnyasok

Mint azt levelében írta olvasónk, azt is bejelentette a hajdúszováti önkormányzathoz, hogy a múlt nyár végére sok lett a gazdátlan eb. Szavai szerint az a válasz érkezett, hogy sokba kerül a befogásuk.

A helyzet azonban csak romlott, december végén a kóbor állatok már több ház udvarába is bementek, baromfikat öltek meg. Ezekről az esetekről a lakosok értesítették a rend­őrséget is, akik kimentek ugyan a helyszínre, viszont semmit nem tudtak tenni az állatok ellen. 2017 első napján ismét a rendőröket hívták ki, ugyanis még több szárnyast fojtottak le a kutyák.

A levélírónak akkor éjjel 16 szárnyasa pusztult el, értéküket közel 40 ezer forintra becsülték a rendőrök. Ám ezt követően is pusztultak el állatok a korábban szerzett sérülésekbe. A levélíró másnap bement a hivatalba, ám ott azt mondták, hogy a kárt a hivatal nem fogja megtéríteni, ellenben vitettek ki csapdákat a kutyáknak. Egy ebet sikeresen el is fogtak. Több kutya befogásáról azonban nem érkezett hír.

Amit tudnak, megtesznek

A problémával megkerestük Váradi Jenőt, Hajdúszovát polgármesterét, aki közölte, az önkormányzatnak nincs lehetősége megtéríteni a kóbor kutyák által okozott kárt, ellenben a károsult felkeresheti az eb gazdáját, akitől kártérítést követelhet. Hozzátette, minden évben helyeznek ki kutyacsapdákat, a befogott ebeket pedig a Hajdúszobosz­lói Városgazdálkodási Zrt. telepére szállíttatják az önkormányzat költségein. Ezzel a módszerrel tavaly 20, míg idén egy kutyát fogtak el. A kóbor kutyák elterjedésének megelőzésének céljából kapcsolatban állnak a helyi állatorvossal, aki folyamatosan ellenőrzi a nyilvántartást, ezzel pedig kiszűri a gazdátlan ebeket is.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában