Helyi közélet

2017.05.15. 19:05

Piactérre és óvodafejlesztésre vágynak Tiszagyulaházán

Tiszagyulaháza - Fontos lenne, hogy a kereskedők és a helyiek kulturált környezetben találkozhassanak.

Tiszagyulaháza - Fontos lenne, hogy a kereskedők és a helyiek kulturált környezetben találkozhassanak.

A 750 fős község ugyan kimaradt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program május elején kihirdetett első felvonásának nyertesei közül, de Mikó Zoltán (független) polgármester bízik abban, hogy ők sem maradnak uniós fejlesztési pénz nélkül.

Mivel a helyiadó-bevételek egy ilyen falu esetében mindössze évi pár millió forintra rúgnak, csak a teljes támogatottságú vagy a minimális önrészt igénylő pályázatokban bíznak. Az elképzeléseket firtató kérdésünkre Mikó Zoltán első helyen a helyi piactér 50 millió forintot igénylő megépítését említette, a tejcsarnok lepusztult épülete helyén hoznák létre a nyitott teret parkolókkal, vizesblokkal, sétálóúttal, kulturált módon. – Az árusok ma a művelődési ház elé vagy az utcára pakolnak, amit nem nagyon szeretünk. Egy ilyen kis településen fontos, hogy a piactéren mindenféle hozzáférhető, a tésztaszűrőtől az elemlámpáig, a cipőtől a katonai gyakorlóruháig, így a helyieknek nem kell elmenniük ezekért messzebbre.

Az udvar még hiányzik

Továbbszépülne az elképzelések szerint az óvoda. – Mintegy 20 millió forintra pályázunk az udvar fejlesztése érdekében. Uniós szabványnak megfelelő gyermekjátékok, kerítés, fedett homokozó, filagória, ezek kiépítését tervezzük. Magát az óvodát 32 millió forintból hoztuk rendbe az elmúlt években, 15 millióért az út is megújult, ha az említett beruházás teljesül, akkor lényegében készen vagyunk – közölte Mikó Zoltán, aki a művelődési ház tetejének megcsináltatásáról is beszélt.

Az 1970-ben felhúzott épület tetőgerendázatát akkor az éppen bontott egyeki iskola tetejének faanyagából készítették el. A gyulaházi „művházat” 2007-ben felújították ugyan 21 millió forintból, megújult kívül-belül, de ennek és a fűtéskorszerűsítésnek híja van.

Rontóautó

Az említett utca leaszfaltozását leszámítva (annál 5 százalékos önrészt fizettek) nem volt útfejlesztés a faluban évtizedek óta, miközben – ahogy a magyarországi kistelepüléseken általában – le van rongyolódva az infrastruktúra. Nagyon szeretnének pályázni belterületi utak felújítására, de a kiírás még nem jelent meg. – A húsztonnás kukásautó egyszerűen szétnyomja a negyven évvel ezelőtt alap nélkül épült utakat, hiszen azok e terhelésnek csak a felét, negyedét bírnák el – mutatott rá az elhasználódás fő okára, megjegyezve: hogy közmunkásaikkal a további úthibákat megelőzendő, az érintett utcák lakóinak kukáit olyan helyre húzzák, ahol a szemétszállító nem okoz kárt.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában