Helyi közélet

2017.05.31. 12:41

Pár év alatt behozza az árát az energiahatékony hűtőszekrény

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék is vásárolható a bolti árnál olcsóbban.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék is vásárolható a bolti árnál olcsóbban.

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint ha Magyarországon az összes, korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. További érv a csere mellett, hogy a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. Könnyen kiszámolható, hogy egy új, energiatakarékos hűtőszekrény pár év alatt behozza az árát — főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk. Ha pedig az a kérdés, hogy A+ vagy A+++ energiaosztályú hűtőt vegyünk-e, egyértelmű a válasz.

Zajmentes működés

A legkorszerűbb készülékek ún. inverter lineáris kompresszorral készülnek. Ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A zajtalan üzemelés talán azoknak lehet a legfontosabb, akik amerikai konyhás lakásban élnek.

Jégmentes fagyasztás

Érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk, mert ezeknél a gépeknél sem a normál hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot. Nem csak az áramszámlánkon spórolhatunk, hanem a szabadidőnket sem kell feláldoznunk, hiszen ha nincs jegesedés, akkor arra sincs szükség, hogy rendszeresen leolvasszuk a gépet.

Variálható belső tér

Fontos szempont, hogy legyen hely a legnagyobb fazéknak is. Tény, hogy sok hűtőszekrényben nem lehet praktikusan elhelyezni a nagyobb edényeket, fazekakat, magasabb palackokat, így gondot jelent a nagyobb mennyiségben elkészült ételek tárolása. Célszerű tehát olyan készüléket választani, amelyet könnyen variálható, összehajtogatható polcrendszerrel láttak el, míg a borrajongók számára a bortartó állvány lehet fontos.

A takarékosság és a környezetkímélő életmód fontos eleme, hogy elkerüljük az élelmiszer pazarlást, vagyis a lehető legkevesebb ételünk végezze a kukában csak azért, mert már nem elég friss. Az ún. NatureFRESH rendszer minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket – mutatnak rá az LG szakemberei.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában