Helyi közélet

2017.05.16. 14:29

Összbírói értekezlet: követendő példa a „debreceni modell”

Debrecen - Az ország valamennyi bírósága hasznosíthatja majd a „debreceni modellt”, ez a cél – fogalmazott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezleteit megelőző sajtótájékoztatón.

Debrecen - Az ország valamennyi bírósága hasznosíthatja majd a „debreceni modellt”, ez a cél – fogalmazott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezleteit megelőző sajtótájékoztatón.

Az OBH elnöke hozzátette: ezzel a módszertannal sikerült kezelni az ügyhátralékot, kimagasló minőségi és mennyiségi eredmények mellett: 2013-hoz képest például a folyamatban lévő ügyek száma 50 százalékkal csökkent. Handó Tünde országosan példaértékűnek nevezte a Debreceni Ítélőtábla tevékenységét, ahol elsőként ismerték fel a jogegység fontosságát, valamint a régiós bírói karok gondozását. Mint fogalmazott, a táblabíróság a párbeszéd és a tudásmegosztás módszerét alkalmazza.

A sajtótájékoztatón részt vett Gerber Tamás, az Országos Bírói Tanács tagja is, aki kiemelte: a Debreceni Törvényszék tevékenysége jól példázza a bírósági szervezet elmúlt években megfogalmazott törekvéseit, és élen jár az időszerűségi, mennyiségi és minőségi mutatók terén is. Az OBT céljait illetően Gerber Tamás elmondta: a bírósági életpályamodell megvalósítása kiemelt feladatuk.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke a 2016-os eredményeket ismertetve hangsúlyozta: a régióból tavaly 2500 ügy érkezett a táblabíróságra, emellett 2009 óta 521 fővárosi ügyet fejeztek be úgy, hogy mindez nem ment az időszerűség rovására. Hozzátette: a Debreceni Ítélőtáblán az ügyek csaknem 90 százaléka 3 hónapon belül, 97-98 százaléka pedig 6 hónapon belül befejeződik. Balla Lajos elismerősen nyilatkozott a Debreceni Törvényszék munkájáról is, kiemelve: a megfelelő pertartam mellett rendkívül magas a helybenhagyás és alacsony a hatályon kívül helyezés aránya.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke hangsúlyozta: a törvényszéken és az öt járásbíróságon évről-évre több ügy fejeződik be, mint amennyi érkezik, miközben az országban a harmadik legtöbb ügyet a Debreceni Törvényszék járásbíróságain iktatják be. Első fokon az eljárások 90 százaléka egy éven belül lezárul, 85 százalékuk jogerősen, így egyértelműen cáfolható az a vélekedés, miszerint a bírósági ügyek elhúzódnak. Kahler Ilona kiemelte, folyamatosan nő a bíróság elé állítással és a tárgyalás mellőzésével lezárt ügyek száma, amely jelentősen gyorsítja az ítélkezési tevékenységet. 2017 terveit érintve a törvényszék elnöke hangsúlyozta: új eljárási kódex lép életbe a polgári, közigazgatási és büntető ügyszakban is, így ebben az évben a bírák felkészítése kiemelt feladat.

- Debreceni Törvényszék -


A Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék közös könyvbemutatót tartott 2017. május 15-én a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában