Helyi közélet

2017.05.05. 07:27

Óriási szívás a román határon

Bors - Kifelé 10, befelé 47 percet álltunk a magyar-román államhatáron, Borsra alig tudtunk bekanyarodni.

Bors - Kifelé 10, befelé 47 percet álltunk a magyar-román államhatáron, Borsra alig tudtunk bekanyarodni.

Mármint a határátkelésre várakozó kamionsor miatt, még a főútról a határmenti településre bevezető út lehajtóját is elállták. A személykocsik ottjártunkkor csak közvetlenül a határátkelő előtt torlódtak, ám a közlekedés igencsak kaotikus volt, mert bár nyitva volt valamennyi sáv, az autók furakodtak, igyekeztek a gyorsabban haladónak tűnő sorba állni. Elállták a diplomáciai sávot is. Mindezt naponta – akár többször is – kell átélniük az országhatár két oldalán élő ingázóknak.

– Szívás! – jelentette ki a szigorított schengeni határellenőrzésről az Ártándon élő, de Romániába dolgozni járó Buzás István.

– Kifelé menet néhány perc a várakozás, ott a román határőrök végzik az ellenőrzést, hazafelé, ahol a magyarok ellenőriznek, ha szerencsém van, megúszom félóra várakozással, de csütörtökön és pénteken másfél óra. Forgalmit, személyit, jogosítványt kérik, sőt, még alkoholszondát is fújatnak. Semmi értelme ennek a szigorú ellenőrzésnek, ezzel kizárólag csak a polgárokkal toltak ki. Tapasztalom, magyar oldalon nincs kapacitás, azért halad lassan Magyarország felé a kocsisor.

Buzás Gábor vállalkozó fele annyi kocsival is meg tudná oldani a szállítást | Fotó: Kovács Péter

Buzás Gábor cége az M35-ös sztrádaépítéshez hordja teherkocsikkal a kavicsot Romániából. A vállalkozó egy gyors számítást tesz: – Napi hatezer tonna anyagot kell átszállítanom. Ezt most 150 kamionnal tudom megtenni. Ha nem kellene várakozni a határon, elég lenne 75 kamion is. Érti a költségben a különbséget?

Kérés a belügyminiszterhez

– Az Unió rendelte el a szigorítást, de ebben benne van az is, ha nagy a torlódás az országhatáron, akkor át lehet térni a szúrópróbaszerű ellenőrzésre. Ezt meglépte Horvátország és Szlovénia – ezt már Derzsi Ákos (RMDSZ) szenátor mondta, aki azzal folytatta, hogy a könnyebb határátlépés érdekében aláírásgyűjtés is indult, ő pedig kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, hogy elrendeli-e a szúrópróbaszerű ellenőrzést.

Derzsi Ákos romániai szenátor | Fotó: Kovács Péter

– Tarthatatlan a határhelyzet Borson, mert sok ember életét és a gazdaságot is kedvezőtlenül befolyásolja a hosszú várakozás, nagy a környezeti terhelés és balesetveszélyes helyzetek percenként alakulnak ki. Minden feltétel megvan tehát, hogy a miniszter felfüggessze az uniós szigorítást. Még tíz napja van a tárcavezetőnek a válasszal. Enyhítene a helyzeten az úgynevezett kishatárátkelők megnyitása és napi 24 órában működtetése. Az is jelentős forgalmat elvinne a borsi-ártándi határátkelőről.

HBN–KZS


Helyesen: Buzás István is nyilatkozott a Naplónak

Tévesen Buzás Gábor neve alatt jelent meg a május 5-i Hajdú-bihari Napló 3. oldalán a „Szívás” az országhatáron című cikkben az, amit valójában Buzás István nyilatkozott. Ez az a bekezdés, amiben Buzás István arról beszél, hogy Ártándról jár át nap mint nap Romániába dolgozni, és a hosszú várakozási idő miatt elégedetlen a határátkelőn uralkodó helyzettel. A Buzás István által elmondottakat a cikkben szintén nyilatkozó Buzás Gábornak (akivel csak névrokonok) tulajdonítottuk, ezzel – ha nem is a szerző hibájából –, de akaratlanul is kellemetlenséget okoztunk.

A cégével az M35-ös sztráda építéséhez Romániából sódert fuvarozó Buzás Gábor pedig azt teszi hozzá a cikkben olvashatókhoz, hogy a magyar hatóságoktól – NAV, közút, rendőrség stb. – minden segítséget és kedvezményt megkap a teherszállító járművei mielőbbi átjutása érdekében. Ha nagy a járműforgalom az országhatáron, a gyorsabb haladás érdekében a magyar határforgalmat felügyelők megnyitják mind az öt forgalmi sávot.


A megyei kereskedelmi és iparkamarák is érzik, változtatni kell, van is javaslatuk.

 

Minden határátlépőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, nem lehet különbséget tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában