Helyi közélet

2017.05.24. 14:32

Olvasói levél: Bözsi néni boldog

Hajdúszoboszló - <em>A hírharsonák napokon át tudtunkra adták, hogy Bözsi néni boldog ember, akit meglátogatott a miniszterelnök. A nyugdíjas asszony örömmel közölte, hogy ha lehetne minden évben Orbán Viktorra szavazna, mert akkor mindig lenne nyugdíjemelés. Bözsi néni nagyon örült az 1,6 százalékos nyugdíjemelésnek. Köszönöm ezt a tájékoztatást, mert eddig csak zsörtölődő, dühös nyugdíjasokkal találkoztam emiatt</em>.

Hajdúszoboszló - A hírharsonák napokon át tudtunkra adták, hogy Bözsi néni boldog ember, akit meglátogatott a miniszterelnök. A nyugdíjas asszony örömmel közölte, hogy ha lehetne minden évben Orbán Viktorra szavazna, mert akkor mindig lenne nyugdíjemelés. Bözsi néni nagyon örült az 1,6 százalékos nyugdíjemelésnek. Köszönöm ezt a tájékoztatást, mert eddig csak zsörtölődő, dühös nyugdíjasokkal találkoztam emiatt.

A meglátogatott asszony mosolyát bizonyára dühös arckifejezésre váltotta, amikor kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenc elvette tőle a 13. havi nyugdíjat. Az éltes asszonyhoz azonban nem jutott el az a hír, hogy 2001 novemberében benyújtottam az 5513-as számú országgyűlési határozati javaslatot a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, amit a Fidesz és KDNP képviselői a bizottsági ülésen lesepertek, még az sem sikerült elérni, hogy az országgyűlés napirendre tűzze a javaslatot. Ezért én nem haragszom Bözsi nénire, mert míg a miniszterelnök május 8-án az országgyűlésben ostorozta a baloldalt a 13. havi nyugdíj elvételért, elfeledkezett arról, hogy 2001 novemberében elutasították javaslatomat. Pedig kifejtettem, hogy 1990-ben az átlagnyugdíj az átlagkeresetnek 66,1 százalékát, 2000-ben csak az 59,1 százalékát tette ki. Mellesleg a jelenben (és várhatóan a jövőben is) ez az arány még rosszabb lesz, mert a kormány ragaszkodik az inflációt követő nyugdíj­emeléshez ugyanakkor a bérek – szerencsére – az előző évekhez képest nagyobb mértékben növekednek.

Az országgyűlési határozati javaslatban rámutattam arra is, hogy decemberben különösen magas az alapvető szolgáltatások – fűtés, világítás – költsége, amit a nyugdíjasok kénytelenek elviselni. Azt is kifejtettem, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, amikor jó ajándékot adni. Ennek a nemes érzésnek a nyugdíjasok körében is nagy lélektani jelentősége van, ugyanis így a szeretetet nem csak érzelmeikkel, hanem cselekedeteikkel is kinyilvánítják. Sajnos a Bajnai-kormány a válság hatására felfüggesztette a 13. havi nyugdíj folyósítását. Azonban a jelenben a jelentős európai uniós támogatás miatt is 3-4 százalékos gazdasági növekedés várható, így újra fokozatosan be lehet vezetni a 13. havi nyugdíjat.

Kérem Bözsi nénit, hogy telefonon ezt is közölje a miniszterelnökkel, mert attól tartok, hogy a közeljövőben nem jár arra Orbán Viktor.

- dr. Takács Imre, Hajdúszoboszló -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában