Helyi közélet

2017.05.26. 15:26

Névadójukra és az újraalapításra emlékeztek a ladányi iskolában

Püspökladány - Az újraalapított református iskola hat éve, indulásakor vette fel az egykori püspökladányi lelkész és püspök, Erőss Lajos nevét.

Püspökladány - Az újraalapított református iskola hat éve, indulásakor vette fel az egykori püspökladányi lelkész és püspök, Erőss Lajos nevét.

2011. május 22-én indította újra a helyi Református Egyházközség a több évszázados múltra visszatekintő református iskolai oktatást. Ekkor született meg ugyanis a presbiteri határozat a helyi református iskola újraalapításáról. E napot azóta is Erőss-nap néven minden évben megünneplik. Ebben az esztendőben a reformáció 500 éves évfordulója előtt is tisztelegtek a diákok.

Az évforduló napján, május 22-én megkoszorúzták a gyülekezeti terem falán 1990-ben elhelyezett Erőss Lajos emléktáblát, valamint a püspökladányi köztemetőben a püspök síremlékét. A bensőséges megemlékezéseket egy különleges esemény követte az oktatási intézményben. Az iskolának 1936-ban öntetett, majd 1948 után eltűnt, 1977-ben a MÉH-telepről visszavásárolt, s azóta a lelkészi hivatalban őrzött, 2016. szeptember 1-től ismét eredeti helyén, az iskolában felszerelt iskolacsengő ünnepélyes megszólaltatására került sor. Ezt követően az iskola egyik tantermét id. Csenki Imre néptanítóról nevezték el. Az Erőss-napon az egykori néptanító sírját is megkoszorúzták a helyi köztemetőben. A jeles nap egyház- és helytörténeti, iskolatörténeti rendezvényekkel folytatódott.

HBN–Megyaszai Szilvia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában