Helyi közélet

2017.05.17. 16:47

Mérleget vontak a cívisvárosi bíróságon

Debrecen - A Debreceni Törvényszékhez tartozó bírói kar kétharmadát nők alkotják.

Debrecen - A Debreceni Törvényszékhez tartozó bírói kar kétharmadát nők alkotják.

Bő másfél órán át záporoztak a számok szerdán a Debreceni Törvényszék, illetve a Debreceni Ítélőtábla előző évi munkájáról szóló sajtótájékoztatón. Kiderült, hogy a Debreceni Törvényszékre a tavalyelőttinél kevesebb, összesen 73 ezer 231 ügy érkezett 2016-ban.

Dr. Kahler Ilona törvényszéki elnök ismertetéséből kiderült: a püspökladányit kivéve mindegyik megyei járásbíróság élén vezetőváltás történt. A járásbíróságokon az ügyek 90,5 százaléka egy éven belül befejeződött első fokon, s összesen 49 ügyet tárgyalnak több mint két éve. A legtöbb bíróság elé állításos ügy a Debreceni (608) és a Hajdúböszörményi Járásbíróságra (85) érkezett, a legkevesebb pedig a Hajdúszoboszlóra (34). Az ítélkezésről azt mondta, a járásbíróságokon lévő ügyek átlagosan 85 százaléka már első fokon jogerőre emelkedik, a fellebbezéssel érintetteknek pedig öt százalékát helyezik határon kívül. A Debreceni Törvényszéken a folyamatban lévő ügyek számát 1907-tel csökkentették, ami 15,5 százalékos javulás. A közvetítői eljárásokat évek óta igyekeznek népszerűsíteni, s tavaly is nőtt (68-ra) az ezt választók száma, de az összes ügyeknek még csak nyolc század százalékát (0,08 százalék) teszik ki.

Olcsóbb bérlet

Elhangzott, hogy a törvényszék 4,2 milliárd forintból gazdálkodott. Jutott pénz tavaly a debreceni Széchenyi utcai épület alatti pincerendszer felújítására, Berettyóújfaluban és Hajdúszoboszlón a kazánok karbantartására, utóbbiban a tisztasági festésre is.

A Hajdúböszörményi Járásbíróságnak otthont adó egyébként bérelt épület ennél jóval komolyabb felújítást igényelne. Kahler Ilona elmondta, ennek bérleti díját jelentősen sikerült lefaragni. Korábban ugyanis havi 120 ezer forintot fizettek havonta az épületért, azóta viszont már havi ezer forint a díj.

Nem okoz gondot

A Debreceni Ítélőtábla (DIT) ügyszáma ugyan a tavalyelőtthöz képest emelkedett (2571), ám így is többnek (2601) sikerült pontot tenni a végére. Dr. Balla Lajos elnök külön szólt a Fővárosi Törvényszéknek való besegítésről. 2009-től (amikor az első ügycsomagot megkapták) 2017 március végéig 521 ügyet fejeztek be a DIT bírái. Kiemelte, hogy a besegítés nem okoz késedelmet a táblabírósághoz tartozó régió jogkereső polgárainak ügymenetében. Elhangzott, hogy a táblabíróságon a büntetőügyeinek 91,5 százalékában három hónapon belül ítélet születik, a polgári ügyszakban ugyanez a mutató 87 százalék.

Nyitottak a modellre

Az ország valamennyi bírósága által hasznosítható Debreceni modellként emlegette Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kedden azt a munkaszervezési módszert, amely révén sikerült kezelni a Debreceni Törvényszék ügyhátralékát. Szerdán ennek kapcsán dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke érdeklődésünkre elmondta: négy pilléren nyugszik a módszer. Ebben a legfontosabb a szignálási rend. Az ügyeket 2013 augusztusában újraosztották, mégpedig egy úgynevezett fajsúlyszám alapján (ez a mutató többek között függ az ügy vádlottainak számától, vagy éppen a bizonyítás terjedelmétől). Miután sikerült csökkenteni az ügyszámot, nem automatikusan „újratöltötték” a bírákat, hanem a szakcsoportokon belül egyenlően osztották ki az új ügyeket.

– Megváltoztattuk a gyors ügyek elbírálási metódusát is. A bíróság elé állítási ügyekben a bírósági eljárásokat megakasztó heti ügyeleti rendszer helyett a két nyomozási bíró jár el, s nem az úgynevezett peres bírók – magyarázta. Ezen kívül folyamatosan monitorozzák a bírókat, hogy a gyorsaság ne menjen a munka minőségének rovására. Negyedikként pedig – emelte ki az elnök – személyes motivációs rendszert építettek be –, amely révén ha egy bírónak 30-ra sikerült csökkentenie a folyamatban lévő ügyei számát, egy hét tárgyalásmentes időszakkal jutalmazzák, amit szakirodalmi elmélyülésre is fordíthatnak.

HBN


Az ország valamennyi bírósága hasznosíthatja majd a „debreceni modellt”, ez a cél – fogalmazott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezleteit megelőző sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában