Helyi közélet

2017.05.08. 10:51

Még egy évig áram nélkül a Bánomkertben?

Balmazújváros - Negyvenszer annyian használják a nem biztonságos hálózatot, mint az elutasítottak.

Balmazújváros - Negyvenszer annyian használják a nem biztonságos hálózatot, mint az elutasítottak.

„Bánom, hogy megvettem” – ad vicces magyarázatot a Bánomkert elnevezésre az ottani közösség szószólója, Csomor Lajos, akit azután kerestem meg, hogy a várostól nem messze található zártkert egyik ingatlantulajdonosa panasszal fordult hozzánk. Szavai elárulták, egyáltalán nem vicces az ottani helyzet, neki tényleg van oka a bánatra.

Nem kaphatnak áramot

A nádudvari illetőségű férfi el is küldte azt a válaszlevelet, amit az E.ON-tól kapott a bekapcsolási igénybejelentésére. Merthogy megvásárolt a Keleti-főcsatornához közeli területen egy ingatlant, amelyre be szerette volna vezettetni az áramot, ám ekkor szembesült a levélben érkezett valósággal. Kiderült ugyanis, hogy a Bánomkert területén található kisfeszültségű hálózat az ottani közösség tulajdonában van, s ezért azt az E.ON szeretné lebontani, majd helyére új hálózatot építene ki. Ennek tervezése ez év második felében fog elkezdődni, és várhatóan a jövő esztendőben történhet meg a kivitelezés. Addig a leendő fogyasztó türelmét kérték, de csak a szolgáltató által kiépített hálózatba kapcsolhatják be az új igénylőket. Vagyis panaszosunk, aki mint később megtudta, nem is egyedül küzd ezzel a problémával, legalább egy évig kénytelen lesz nélkülözni az ingatlanján az áramellátást, legfeljebb a szomszédja jóindulatából világíthat, vagy használhatja elektromos eszközeit. Személyes érdeklődésére azt a választ kapta, hogy ötödmagával azért nem kapcsolódhat a mások által amúgy használt hálózatra, mert nem biztonságos. Ezzel aztán nem tudott mit kezdeni, hiszen a szolgáltató egyértelműen jelezte, legalább egy évig nem várható változás, tehát a többiek továbbra is a „nem biztonságos” hálózatról vételeznek áramot. Akkor ők öten esetleg tovább rontanák a biztonságát? – tette fel magának, majd nekünk a kérdést a nádudvari férfi. Mi pedig továbbítottuk a szolgáltató felé több másikkal.

Idegen hálózatra nem!

Az E.ON-nak küldött megkeresésben a panaszos kérdése mellett arra is választ kértünk, mitől nem biztonságos a kertközösség által évtizedek óta használt hálózat? S amennyiben még ennél is súlyosabb a helyzet – a nád­udvari férfi az életveszélyes jelzőt is említette a szolgáltatótól kapott indokként –, akkor miért nem intézkedik haladéktalanul az E.ON? Amennyiben mégsem annyira súlyos a helyzet, akkor arra az egy évre miért nem lehet még öt fogyasztót a hálózatra kapcsolni? Egyáltalán mennyien vételeznek jelenleg is áramot a „nem biztonságos” hálózatról? Fontos „életbevágó” kérdések, ennek megfelelően jól megindokolt válaszokat vártunk. El lehet dönteni, azokat kaptunk-e vagy sem.

Fotó: Égerházi Péter

„Ez a hálózati szakasz nem az E.ON tulajdonában és üzemeltetésében van, ezért ebben az esetben a hálózati csatlakozási szerződést nem tudjuk megkötni, hiszen az üzletszabályzatunkban, a garantált szolgáltatásunkban foglalt kötelezettségeinket egy idegen tulajdonú hálózaton nem tudjuk biztosítani. Éppen ezért hosszú évek óta új ügyfél ellátása erről a hálózatról a közreműködésünkkel nem történt. Az idegen hálózat transzformátorállomása 1983-ban létesült. A szabad vezetékes hálózatnak, melyen mintegy 200 fogyasztó vételez, 1988-ra tehető a létesítése.

Az új közcélú hálózat tervezés engedélyezési folyamatának átfutási ideje viszonylag hosszú időt vesz igénybe (több szervezet, hatóság engedélye, jóváhagyása is szükséges az új hálózat építéséhez), emiatt a kivitelezés előre láthatóan a jövő évben történik meg.”

Miért késlekednek?

A szolgáltató válaszára reagálva Csomor Lajos elmondta, az egykori szőlőskertet a Vörös Csillag és Lenin Tsz a múlt rendszerben kiparcellázta. Dolgozóikkal vezetették be az öntöző vizet és a villanyt, s az utóbbi hálózata valóban meglehetősen elavult, az oszlopok helyenként rossz állapotúak. Ezért a hálózati nyomvonalat hajlandók is átadni az E.ON-nak, de a késlekedést nem értik. Amennyiben tényleg nem biztonságos, akkor vajon kit terhel majd a felelősség, ha valamelyik oszlop kidől és esetleg baleset történik?

Úgy érzi, egyelőre cseppet sem megnyugtató a helyzet, ezért további lépéseket is terveznek, de – mint mondta – erről majd csak később akar beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában