Helyi közélet

2017.05.13. 18:37

Kedvenc lakberendezési színeink

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kék mellett a fehér és a fekete színek vezetik a népszerűségi listát.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kék mellett a fehér és a fekete színek vezetik a népszerűségi listát.

Országunk kedvenc színe a kék, de ha az otthonok belső és külső falairól van szó, akkor a világos árnyalatok a legkedveltebbek, ha pedig autóról van szó, a legnépszerűbbnek a fekete számít – többek közt ez derül ki a PPG Trilak első Színtérkép felméréséből. Az, hogy milyen a falak színe, a lakás eladhatóságát és akár az árát is befolyásolhatja.

A fehér a leggyakoribb

A magyar internetező felnőtt lakosság kedvenc színe a kék, ezt nők körében a piros/vörös, a férfiaknál pedig a zöld követi – ez is kiderült a reprezentatív kutatásából. Ha az otthonukról van szó, honfitársaink a világos színeket kedvelik és ilyen házakban, lakásokban is élnek. Jelenleg minden ötödik internetező fehér színű házban lakik – a fehér színt szorosan követi elterjedtségben a sárga (18 százalék), míg a harmadik leggyakrabban említett külső házszín (a szürke) aránya már 10 százalék alatti. A hálószobában szintén a visszafogott színeket szeretik az internetezők: fehér, krém, barack, vajszín a legkedveltebb árnyalat.

Az autóknál a fekete vezet

Ami az autókat illeti, a megkérdezettek több mint tizedének (13 százalék) van vagy volt fehér kocsija, ezt követi az ezüst és a szürke 11-11 százalékkal. A válaszadók ötöde ugyanakkor fekete színű kocsit választana – második ebben a sorban a kék, majd az ezüst következik.

A nyugtató hatás fontos

Csavarga Rózsa belsőépítész szerint a színek hatással vannak mindennapjainkra, ezért otthonunk belső tereinek színét a funkciójuktól függően választjuk ki. Hálószobánál általában a nyugtató hatású melegebb színárnyalatokat preferáljuk, az étkezőnél a barackos és narancsos színeket.

A nappalikban a fehér és földszínek dominálnak, míg a gyerekszobák esetében a világoskék vagy a rózsaszín” – mondta Csavarga Rózsa.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában