Helyi közélet

2017.05.06. 17:29

Jótékony maffiák

Debrecen - A biciklizés társult egy jótékony üggyel – a segítőnek is sokat ad. Interjú Szabó Sárával, a Debrecen Bike Maffia tagjával.

Debrecen - A biciklizés társult egy jótékony üggyel – a segítőnek is sokat ad. Interjú Szabó Sárával, a Debrecen Bike Maffia tagjával.

Mi az a Bike Maffia?

Szabó Sára: Egy önkéntesekből álló szervezet, amely szociális segítségnyújtást biztosít hajlék nélkül élőknek. 2011-ben hozták létre Budapesten a szervezetet biciklis fiatalok, majd 2015-ben Debrecenben is megalakult. Később több városban is létrejött, például Szegeden és Miskolcon. A segítségnyújtás egy kéthetente megrendezett főzésen alapul, amelyet felajánlásokból valósítunk meg. Az önkéntesek biciklivel szállítják ki az ételcsomagokat. Élelmiszeren kívül viszünk ruhákat, takarókat és bármit, amire szükségük lehet a hajléktalanoknak.

Honnan jött az ötlet, hogy csatlakozz?

Szabó Sára: Először a kerékpározást szerettem meg, majd amikor rátaláltam a Bike Maffiára, rögtön szimpatikus lett a cél és a közeg egyaránt. Már az első alkalommal éreztem, hogy ez nekem is sokat adhat. Így a biciklizés társult egy jótékony üggyel.

Mit szeretnétek elérni?

Szabó Sára: Azt, hogy a fiatalok találkozzanak ilyen helyzetben élőkkel, érzékenyebbé váljanak ebben a témában, és kövessék a Bike Maffia által képviselt gondolkodásmódot. Felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ők is kerülhetnek ilyen helyzetbe, ezért ne legyenek előítéletesek a hajléktalanokkal szemben. Be akarjuk bizonyítani, hogy bárki képes segíteni, és senki sem érdemli meg, hogy rossz körülmények között éljen, sorsára hagyva.

Számodra mi a közösség különlegessége?

Szabó Sára: Az itt jelen lévő emberekben egy dolog biztosan közös: a segíteni akarás. Feltétlenül el kell mondani, hogy ilyen befogadó, fiatalos társaság, amelybe öröm járni, szerintem nem sok van Debrecenben.

Mit tanácsolsz azoknak, akik csatlakozni szeretnének?

Szabó Sára: Ne habozzon! Bárki, aki eljön, különösen jó érzéssel tér haza. A segítségnyújtás öröme utánozhatatlan. Az érdeklődők figyeljék a Bike Maffia Facebook-oldalát, és jöjjenek el megnézni a tevékenységünket!

Mik a jövőbeli terveitek?

Szabó Sára: A Budapest Bike Maffia és más, hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek ötleteit szeretnénk megvalósítani. Ilyenek például a „ Food Not Bombs” akciók – piacon be nem szerezhető árukból való főzés –, a „Homeless of Debrecen”- fotóriportok készítése a hajléktalanok bemutatására, valamint piknikek szervezése a fedél nélkül élőkkel és „Élő könyvtár” szervezése, ahol nem csak hajléktalanokat, hanem más leszakadó rétegeket is közvetlenül megismerhetnek a helyiek.

- Fehér Napsugár 9. KNY/C, Debreceni Ady Endre Gimnázium -


Két éve alakult a Debrecen Bike Maffia, amely az első vidéki sejtje a fővárosi önkéntes biciklis ételosztók szervezetének. A csapat adományokból főz és kétheti rendszerességgel, kerékpárral viszi azt el a kedvezményezettjeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában