Helyi közélet

2017.05.31. 16:44

Időjárás-jelentés - 2017. május 31.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa legnagyobb részének időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó, szakadozott felhőzetű frontzóna határozza meg, amely a Balti-tengertől az Ibériai-félszigetig húzódik. Előtte meleg, labilis állapotú levegő áramlik a kontinens középső és délkeleti része fölé, a front előtt több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Heves zivatarokról is érkezik jelentés, amelyekben nagyméretű jég, felhőszakadás és szélvihar fordul elő. A frontálzóna mögött hűvösebb levegő árasztotta el Nyugat-, Északnyugat-Európát. A Kelet-európai-síkságon egy magasnyomás hatására nyugodtabb az idő, sokat süt a nap, és kevesebb helyen fordul elő csapadék. Az említett frontzóna előtt több helyen 26 és 32 fok közé melegszik fel a levegő. A leghidegebb továbbra is földrészünk északi határvidékén van, ott mindössze 5-6 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medencét csütörtök estig északról hidegfront érinti, amely előtt záporok, zivatarok alakulnak ki. A front jelentős lehűlést nem hoz, csupán néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Gyengén és erősen felhős időszakokra egyaránt számíthatunk, estig több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatar is valószínű. Éjjel is sok lesz felettünk a felhő, északon, északkeleten lehet szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet. Elsősorban délnyugaton és az éjszaka első felében északkeleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Csütörtökön az ország északkeleti harmadán többnyire napos idő lesz gomoly- és fátyolfelhőkkel, másutt gyakrabban zavarják felhők a napsütést. A Dunántúl délnyugati felén és a Dél-Alföldön elszórtan, másutt elvétve lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél napközben többfelé megerősödik, elsősorban zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 30 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában