Helyi közélet

2017.05.15. 18:42

Időjárás-jelentés - 2017. május 15.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklon hatására a Brit-szigetek, valamint Franciaország északnyugati része fölött sok a felhő, és több helyen esik az eső. Szintén ciklon található a Fekete-tenger, valamint Finnország térségében, emiatt arrafelé is erősen felhős az ég, többfelé esős az idő. A Kárpát-medence nyugati tájain záporok, zivatarok fordulnak elő. Ugyanakkor Európa többi részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi vidékén 10 fok alatt, kissé délebbre 11 és 20 fok között változik. Melegebb az idő a középső és déli területeken, ahol a délutáni órákra többnyire 22 és 28 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Balkán-félsziget déli részén 30, 34 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé váltakozó nedvességtartalmú, labilis léghullámok érkeznek, záporok, zivatarok várhatók.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon csak kevés napsütés lehet, másutt több órára kisüt a nap, de a középső országrészben a nap folyamán egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Eleinte a Dunántúlon, később a középső területeken is több helyen várható zápor, zivatar, lokálisan felhőszakadás, jégeső is előfordul. Éjszaka nyugaton fokozatosan csökken a felhőzet, másutt több lesz a felhő, főként a középső országrészben alakul ki zápor, néhol zivatar. Kedden a fátyol- és a középső és keleti tájakon erősebben megnövekvő gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Zivatar kialakulásának nyugaton a legkisebb az esélye. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, kedden a középső országrész kivételével meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is várhatók.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 20 és 25 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában