Helyi közélet

2017.05.17. 19:12

Húsz éve kezdődött a püspökladányi sikertörténet

Püspökladány - Külföldön is rendszeresen megfordul a Kenderkóc Néptáncegyüttes, amely a napokban gálaműsorral ünnepelt.

Püspökladány - Külföldön is rendszeresen megfordul a Kenderkóc Néptáncegyüttes, amely a napokban gálaműsorral ünnepelt.

Két évtizede alakult meg a megye egyik legsikeresebb néptáncegyüttese, a Kenderkóc. A 20 év alatt számtalan fellépésük volt és sok díjat nyertek. Az együttes története azonban ennél régebbre nyúlik vissza, ugyanis az elődjét, a Csimpolyát, 38 éve alapították.

Segítséget kértek

– A Csimpolyában az volt a hagyomány, hogy aki elvégezte a 8. osztályt, az kilépett a csapatból, később viszont egyre több gyerek akart maradni, és tovább folytatni a néptáncot. Így jött létre a Kenderkóc. Először féltünk tőle, hogy nem fog működni, de utána egyre több fellépésünk volt, és akkor láttuk, hogy van értelme ennek a munkánknak is – beszélt az együttes megalakulásáról Nádasné Szabolcsi Ildikó, művészeti vezető.

1997-ben megnyertük a Szegedi Néptánc-fesztivál nagydíját. Attól kezdve egyre szebb eredményeket értünk el, és folyamatosan kaptuk az arany minősítéseket, már az idén is szereztünk egyet. Egerben részt vettünk a Nemzetközi Néptánc Fesztiválon, ahol Nívódíjasok lettünk, de elnyertük a Magyar Örökség díjat is, valamint a Kállói Kettős Néptánc-fesztiválon is jól szerepeltünk.

Az együttes sok táncjátékot szervezett, az István, a királlyal például öt évig folyamatosan felléptek, főleg a nemzeti ünnepek alkalmával. Ma már egyre több, felnőtt csoportoknak rendezett fesztiválon vesznek részt, ugyanis a táncosok között húszévesek is vannak.

– Az utóbbi években több szakmai segítőt is felkértem, hogy még színvonalasabb műsorokkal lépjünk fel – hangsúlyozta Nádasné Szabolcsi Ildikó. Hozzátette, a csoportvezetői feladatait nemrégiben átadta két volt segítőjének, Baranyai Hajnalkának és Nagy Szabolcsnak. Elmondta, a két fiatalnak több az energiája, így elérkezettnek látta az időt arra, hogy rájuk bízza az együttest. A Csimpolya próbáit közösen tartják, míg a legkisebbeket ő vezeti. Több fiatal is segíti a munkájukat.

– Nemrégiben volt a 20 éves jubileumi gálaműsorunk, erre már a két új csapatvezető az együttessel közösen újított fel néhány régebbi koreográfiát, de a műsor dramaturgiáját és rendezését én végeztem. A próbákon tehát én is ott voltam, végig követtem a folyamatot. Heti több alkalommal gyakoroltunk, néha éjszakába nyúlóan. A táncjáték címe Én rád bízom az életem, ami összességében két órás volt, és a két utánpótlás együttesünk is kivette belőle a részét.

Fotó: Hegyesi József

Ez a sikerük titka

A művészeti vezető elmondta, sok emlékezetes fellépésük volt, szerepeltek Berlinben a Kultúrák Karneválján, de jártak már Franciaországban, Luxemburgban és Romániában is gyakran megfordulnak. Sikereik titkának azt tartja, hogy a megyében nagyon sok színvonalas néptáncegyüttes van, így ők is arra kényszerülnek, hogy napról napra egyre jobbak legyenek. – Mondhatni, elég nagy verseny van a csoportok között, ezért szorgalmasan kell gyakorolnunk, ha szeretnénk a legjobbak közé tartozni. Az utánpótláscsoport is ennek fényében gyakorol, és meg is van az eredménye, ugyanis ők is sorra kapják az aranyminősítéseket. Az egyik legnagyobb megtiszteltetés akkor ért bennünket, amikor a Hajdú Néptáncegyüttessel közösen léphettünk fel G. Nagy Ilián Csaba királyfi című rockoperájában – összegezte a művészeti vezető.

Az együttesben rengeteg tehetséges fiatal van, akik az életük részének tekintik a néptáncot, ezért hivatásukul választották azt. Nádasné Szabolcsi Ildikó kiemelte, a csoport két vezetője szeretne a Táncművészeti Főiskolára jelentkezni. Emellett televíziós tehetségkutatókban is megállják a helyüket.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában