Helyi közélet

2017.05.04. 07:38

Nem egy pénzkupac tetején ülnek

Hajdú-Bihar - A Naplónak őszintén beszéltek vagyongyarapodásukról megyénk leggazdagabbnak kikiáltott emberei.

Hajdú-Bihar - A Naplónak őszintén beszéltek vagyongyarapodásukról megyénk leggazdagabbnak kikiáltott emberei.

Amikor „A 100 leggazdagabb magyar” című kiadványban azt olvassuk valakinek a neve mellett, hogy 34 milliárd forintos vagyonával ő a megye leggazdagabb, és az ország 26. leggazdagabb embere, akkor nem egy hatalmas pénzkupac tetején trónoló újgazdagra kell gondolni, hanem egy cégcsoport alapítójára, aki több évtizedes szisztematikus munkával jutott el idáig.

Jövőképnek lenni kell

Szabó Miklós és családja (a Tranzit-Ker Zrt. és a Tranzit-Food Kft. tulajdonosaiként) egy év alatt 3 milliárd forinttal, 34 milliárd forintra növelték a vagyonukat, ezzel a megyében az első, az országban pedig a 26. legvagyonosabb famíliának számítanak.

Aki az élelmiszeriparban dolgozik és magas színvonalon csinálja, annak van jövőképe; hát mi is ezt formáljuk évről évre.

Tavaly átadtunk a 13 milliárdos fejlesztési projektünk részeként egy 5 milliárdos beruházást, és hát nyilván az az áldozatkész munka is visszaköszön az eredményeinkben, amit a betanított munkástól a vezérigazgatóig valamennyien beleteszünk a cégbe. Most már közel 1600-an vagyunk. A libán és a kacsán kívül megindultunk a csirkével is. Megvettük a nyírbátori csirketermelő és -feldolgozó bázist. Európán belül ezzel tovább nőtt a súlyunk, a víziszárnyasban pedig a piacvezetők között jegyeznek minket. A baromfi majd a jövő évi könyvekben fog megjelenni. Szerencsére a madárinfluenza minket kevésbé érintett. Ebből adódóan ez az év is ígéretesen alakul, és reméljük, hogy nagyobb baj nélkül megy végig – mondta el Szabó Miklós.

A papa „homokozója”

Az elmúlt évben elért 4 milliárdos vagyongyarapodásnak nagyjából a fele a cég eredménynövekedéséből származik, a másik fele pedig beruházásokból – fogalmazott Bárány László, a Master Good cégcsoport alapítója, akinek ma már a fiai viszik az operatív vezetést. Mint fogalmazott, ő ugyan egy sorral hátrébb lépett, de ez nem azt jelenti, hogy nem csinál semmit. – A beruházások felügyelete, illetve a kutatás-fejlesztés bizonyos része továbbra is nálam maradt; éppen most fejezünk be egy teljesen saját innovációt. A fejlesztésben nekem rengeteg időm és energiám van, a cégnek pedig rengeteg pénze, de szerencsére a piac nagyon pozitívan fogadta.

A sok részeredmény mostanra kezd összeállni egésszé. Ahogy a szakirodalom mondja, ezt kértem és kaptam a fiaimtól úgymond homokozóként

– fogalmazott a családfő, hozzátéve, hogy erőt és kedvet is érez magában ahhoz, hogy tovább keresse az izgalmas szakmai kihívásokat.

A bérlővel felértékelődik

Herdon István, a Xanga-cégcsoport vezérigazgatója egy év alatt 19-ről 21 milliárd forintra növelte a vagyonát, melynek hátteréről az alábbiakat mondta a Naplónak: – A vagyongyarapodásunk leginkább arra utal, hogy bizonyos projektjeinket most fejeztük be. Például a korábban megépített inkubátorházba bérlő települt, és az auditorunk (a KPMG) az elkészült dobozokat a mérlegben nulla forintra értékelte, a bérlő megjelenése után viszont a bérleti díjak és más tényezők függvényében hozzárendelt ezekhez egy bizonyos értéket. A repülőtéri terminál, az új irodaépület és a logisztikai csarnokok ugyancsak fullra járnak, és ahogy teltek meg élettel az épületek (rengeteg bérleti szerződés született), úgy nőtt az értékük mint vagyonelemeknek. A bérlőspecifikus kialakítás továbbra sem egyszerű, de folyamatos, és az ipari parkba is még mindig érkeznek új bérlők. Tehát különösebb attraktív, új beruházás az elmúlt évben nem történt, de nagyon sok kicsi van, és ez a társaságunk mérlegében is markánsan megjelenik.


Aki igyekszik minél több lábon állni…

Boros József, a Dilk Kft. ügyvezetője, ismert vendéglátós vállalkozó a következőkkel magyarázta az elmúlt évben produkált 2 milliárd forintos vagyongyarapodását: – Továbbra is igyekszem több lábon állni, a legújabb lábunk a Tamásipusztán nemrég átadott Medhotel. Idénre már félszáz esküvő le van kötve, és hamarosan indulnak a menedzserszűrések is. Ez a beruházás 1,5 milliárdos projektnek indult, de a bekerülési költsége mostanra a 4 milliárdot is meghaladta. Az irodapark tavaly csaknem 100 százalékos kapacitással ment, éppen ezért tovább bővítjük a hasznos irodaterületet, és arra is jó esély van, hogy idén végre lesz pályázati forrás a Hotel Aranybika teljes körű felújítására. Ez a 6 milliárdos beruházás, ha minden jól megy, majd jövőre jelenhet meg az üzleti könyveinkben, mint látványos vagyongyarapodási elem – szaladt előre az időben Boros József, akinek a vagyonát jelen állás szerint 20 milliárd forintra becsülik.


A leggazdagabbnak tartott hajdú-bihariak esetében jelentős vállalkozási vagyonokról van szó.

Jelentősen nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona az elmúlt évben a napi.hu összeállítása szerint, a gazdasági hírportál százas rangsorára 7,5 milliárd forint alatt nem lehetett fölkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában