Helyi közélet

2017.05.30. 14:46

Ékes ideje lenne a földesi pedagógus tanainak

Budapest, Földes - Pedagógus napon a 65 éve elhunyt Karácsony Sándorra emlékeztek sírjánál tisztelői vasárnap.

Budapest, Földes - Pedagógus napon a 65 éve elhunyt Karácsony Sándorra emlékeztek sírjánál tisztelői vasárnap.

A XX. században Karácsony Sándor célját az egyik legnehezebb, legnemesebb, és legfelelősségteljesebb emberi tevékenységen keresztül akarta elérni: a neveléssel, az oktatással. Vallotta, hogy a tanárban, a tanítóban kell, hogy legyen valami belső megszállottság és mély alázat, amikor a gondjaira bízott fiatal lelkekbe valami nemeset, jobbat, a közösség szempontjából valami hasznosat akar beplántálni.

Lélekbe látó tanár volt

A pedagógia állandó mozgásban, változásban lévő rendszer. Ezt is fölismerte Karácsony Sándor, s ezért felfogása nem szabályokra, törvényekre, dogmákra korlátozódott, hanem az ember-ember, tanár-diák közötti viszonyulás lehetőségeit kereste. Ezért nem lehet életművét tankönyvekbe zsugorítani, de éppen ezért kellene minden pedagógus számára tananyaggá tenni.

Fotó: Péter Imre

E gondolatokat a Földesen született és 65 éve elhunyt tudós professzor életútjára és munkásságára emlékezve Fábián Bertalan, a Gödöllői Török Ignác Gimnázium igazgatója fogalmazta meg vasárnap délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A magyar nemzet nagy gondolkodójának sírjánál a Jánosi együttes zenével emlékezett, majd a közelgő Pedagógusnap alkalmából a szülőfalu és a család képviselői, munkásságának tisztelői, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság, a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület és a Péceli Csökmei Kör tagjai helyezték el a szeretet és az emlékezés koszorúit.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában