Helyi közélet

2017.05.04. 18:23

Egyenlő esélyt a mozgáskorlátozottaknak

Hajdúszoboszló - Befogadóbb, nyíltabb világra lenne szükség a fogyatékos emberek hátrányainak leküzdésére.

Hajdúszoboszló - Befogadóbb, nyíltabb világra lenne szükség a fogyatékos emberek hátrányainak leküzdésére.

Önrendelkező életet élni címmel rendezett közgyűléssel egybekötött tanulmány bemutatót a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Hajdúszoboszlón csütörtökön. A programnak aktualitást ad az Önálló Élet Európai Napja is, amelyet minden év május 5-én ünnepelnek, ezzel is felhívva a társadalom figyelmét a fogyatékos emberekre.

Ugyanazok a jogok kellenek

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke elmondta, a tanulmány célja bemutatni, mit kellene az önálló életvitelnek jelentenie és ehhez képest mit jelent ma Magyarországon. – Az írás az érintettek tapasztalataira épül, ezek alapján pedig szeretnénk egy olyan javaslatcsomagot tenni a magyar kormány számára, aminek a megvalósítása hosszútávon megakadályozná a hátrányos megkülönböztetést – tájékoztatott az elnök. Hozzátette, a fogyatékos emberek hátránya nem feltétlenül az állapotukból adódik, hanem abból, hogy a társadalom és az állam mit tesz ezeknek a mérsékeléséért. – A mozgássérült embereknek a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ugyanazokkal a jogokkal élhessenek, mint ép társaik. Számukra is elérhetővé kell tenni a többségi oktatást a munkaerőpiaci esélyeik növelése érdekében – folytatta.

Elmélet helyett gyakorlat

– A kormánynak javaslatokat fogunk tenni, amelyek érintik majd többek között a rehabilitációt, a gyógyászati segédeszköz ellátást, az oktatási rendszert és a foglalkoztatást. Szeretnénk elérni, hogy az alaptörvényben, az esélyegyenlőségi törvényben és a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezményben foglaltak végre gyakorlatban is megvalósuljanak – ismertette a szövetség idei célkitűzését az elnök. Elmondta, közbenjárásukkal az utóbbi évtizedekben több támogatási forma is elérhetővé vált, ám az új szabályozások miatt ezek sem számítanak előrelépésnek.

A többségi oktatásban a legnagyobb probléma, hogy nem szívesen látják a mozgáskorlátozott gyerekeket. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy lebeszéljék a fogyatékos diákokat a tanulásról. Később emiatt a munkaerőpiacon sem tudnak elhelyezkedni. – A munkáltatóknál eleve hátrányból indul egy minőségi oktatást kapott mozgássérült, mint egy ugyanolyan ép. Emiatt is kérjük a kormánytól, biztosítsák a megfelelő alapot ahhoz, hogy ne érje hátrány a mozgássérülteket a mindennapi életben – fejtette ki, hozzátéve, a mozgáskorlátozott emberek családjai jelenleg csak a különböző szervezetek segítségére számíthatnak.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában