Helyi közélet

2017.05.09. 07:24

Nem változtak az erőviszonyok

Debrecen - A győztes visszafogott, jobbikos és DK-s vetélytársa nem száll ki a helyi politikából.

Debrecen - A győztes visszafogott, jobbikos és DK-s vetélytársa nem száll ki a helyi politikából.

Türk Lászlónak (Fidesz-KDNP) nem nagyon volt még ilyen izgalmas az anyák napja, Keresztesy Gergő (Jobbik) nem titkolja, kissé csalódott a részvételi arány és eredmény miatt, Vaszkó Imre (DK) szerint a vasárnapi időközi választás hűen tükrözi a mai erőviszonyokat. A győztest és a másik két legtöbb voksot szerző jelöltet kérdeztük a választás másnapján.

Lebőgött szocik

A hétfőn a helyi választási bizottság által hitelesített végleges számok tükrében olyannyira nem történt lényegi változás a 6. debreceni választókerületben (bár minden jelölt új arcnak számított 2014-hez képest), hogy az első három helyezett párt (Fidesz-KDNP, Jobbik, DK) majdnem százalékra lekopírozta a két és fél évvel ezelőtti végeredményt.

A szavazásra az arra jogosult 7536 polgár 21,1 százaléka (1594 fő) ment el, négy voksot találtak érvénytelennek (vagyis a választási kedv 6 százalékkal csökkent. A KDNP által is támogatott fideszes Türk László 58,2 százalékkal lett első, ami 0,5 százalékos javulás a januárban váratlanul elhunyt, szintén fideszes Danku Attila 2014-es eredményéhez képest. Keresztesy Gergő (Jobbik) a maga 16,2 százalékával kicsit rontott a párt korábban, Sándor Lajos által szerzett 17,9 százalékhoz viszonyítva, s ez Vaszkó Imréről (DK) is elmondható (ő most 9,3, a múltkor Elekné Szabó Katalin 10,5 százalék).

Ami a többieket illeti, változás, hogy az LMP és a Munkáspárt ezúttal képes volt jelöltet állítani a kerületben, míg a DISZ eltűnt a süllyesztőben. Az MSZP visszesett a 2014-es 7,2 százalékról, míg az Együtt és a Civil Fórum nőtt ugyan (előbbi 1,6, utóbbi 2,8 százalékról), de nem sok vizet zavart. Míg két és fél éve legalább mutatóba került egy női jelölt, addig most nem volt, s az is megállapítható, hogy a választókat nem érdekelte, a kerületben lakik-e az induló (az első három helyezett egyike sem a 6-oson él).

A győztes vasárnapja

– A magam részéről nem akartam beszállni felelőtlen ígérgetési versenybe. Nagyot mondani bárki képes, én igyekeztem visszafogott lenni és teljesíthető programelemeket vállalni. Reméltem a győzelmet, amiben benne van, hogy a körzetben jól ismerték, becsülték az elődömet, Danku Attilát. Az sem mellékes, hogy az elmúlt közel két évtizedben a Fidesz sikeres városfejlesztést hajtott végre – értékelt a Napló kérésére Türk László, aki a nagycserei ivóvízellátást, a Felsőpércsi gyűjtőút aszfaltozását, valamint a Bihari és Pandúr utcák sarkán található játszótér kialakítását jelölte meg a következő időszak legsarkalatosabb pontjaiként.

Fotó: Derencsényi István

A részvételi arányt nem tartja alacsonynak, érvelése szerint, s egy 2011-es debreceni eseményt említ, az időközi választások során általában kevesebben mennek el szavazni. Valóban: a hat évvel ezelőtt a mostani alpolgármester, Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) által megnyert 9. számú választókerületben mindössze 14,3 százalék szavazott… Nem volt az a felfűtött választási hangulat, nem voltak botrányok – teszi még hozzá.

Az újdonsült képviselő – nem mellékesen az Epreskerti Általános Iskola igazgatóhelyettese – azután, hogy vasárnap virággal köszöntötte édesanyját és nagymamáit, végig az aktivistákkal töltötte a napot, figyelte a részvételi arányokat és nem titkolja, erősen bízott abban, hogy este velük és családjával ünnepelhet. – Mozgalmas időszak áll mögöttem, nem felejtem el, hogy mivel bíztak meg – hangsúlyozza.

Indulnak még

Keresztesy Gergő nagy izgalommal várta a vasárnapot. Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem voltam csalódott, jóval magasabb részvételt vártam, meglepett, hogy ennyivel győzött a Fidesz-KDNP – vallja be kérdésünkre. Véleménye szerint sok a csalódott, kiábrándult ember, ráadásul a jövő évi parlamenti választásokhoz közeledve erősödik a politikai sárdobálás, ami, úgy látja, megint csak gyengíti a részvételt. Ez egyben szívfájdalma, mert a pártján belül éppen a fiatalok közéleti érdeklődésének felkeltése az egyik feladata. Nem tartja reálisnak, hogy a Jobbik a közeljövőben bármelyik párttal közösködne, ezzel együtt, mondja, az eredmény csak megerősítette abban, hogy továbbra is részt vegyen a helyi politikában.

Vaszkó Imre indult már más kerületben 2014-ben és még fog is a jövőben. Most a vasárnapja harmadát „terepen”, tehát a körzetben töltötte, igaz, ismerve a korábbi választások számait, illetve, mint fogalmaz, „a városvezetés ígérethalmazát, nyilvánvaló Kubatov-listáit és végtelen erőforrásait”, nem várt nagy meglepetést. Szerinte a sorrend hűen tükrözi az erőviszonyokat, de magasabb részvételre számított, aminek elmaradásában a közönyt, a félelmet, a kiábrándultságot jelöli meg. – Egyértelműen kirajzolódott, hogy a demokratikus ellenzék domináns pártja a DK – hangsúlyozza (a Jobbikot nem számolják a demokratikus erők közé), utalva a szocialisták gyenge szereplésére, aminek nyilván folytatása következik.


Számokban

Név, párt, szavazat, százalék

  • Türk László (Fidesz-KDNP): 926 (58,2)
  • Keresztesy Gergő (Jobbik): 259 (16,2)
  • Vaszkó Imre (DK): 149 (9,3)
  • Pásztor Patrik (MSZP): 79 (4,9)
  • Bircze István (Civil Fórum): 65 (4,0)
  • Dr. Orosz Tamás (Együtt): 52 (3,2)
  • Tóth Tamás (LMP): 46 (2,8)
  • Dobány László (Munkáspárt): 14 (0,8)

  • Huszka Imre azután hozta meg a döntést, hogy a vasárnapi debreceni időközi választáson a szocialisták jelöltje súlyos vereséget szenvedett – ezt Huszka maga erősítette meg a Magyar Nemzetnek. A lapnak úgy fogalmazott, hogy vállalja a személyes felelősséget.

    Alacsony részvétel mellett, jelentős arányban szavaztak Türk Lászlóra.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában