A fideszes Türk László nyerte a választást

Akt.:
Türk László
Türk László - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Alacsony részvétel mellett, jelentős arányban szavaztak Türk Lászlóra.

  • A szavazatok közel 60 százalékát megszerezve Türk László, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte vasárnap az időközi önkormányzati választást Debrecen 6. számú választókerületében.
  • A szavazásra jogosultaknak (7536 fő) mindössze 21 százaléka (1594 fő) járult az urnák elé, közülük 926-an (58 százalék) voksoltak Türk Lászlóra. A második legtöbben Keresztesy Gergő (Jobbik) neve mellett ikszeltek (259 voks, 16 százalék), míg harmadik a DK-s Vaszkó Imre lett (149 szavazat, 9 százalék). A többi szavazaton további 4 párt jelöltje és egy függetlenként induló osztozkodott.
  • A választás hivatalos végeredményét a Helyi Választási Bizottság állapítja meg hétfőn délben, és amennyiben 3 napon belül nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor válik jogerőssé.

Nem akármilyen körülmények között jelentette be a Fidesz-KDNP a képviselőjelöltjének, Türk Lászlónak a 6-os választókerületben megtartott időközi választáson elért győzelmét. A párt debreceni szervezetének a vezetője, Kósa Lajos a székház udvarán összegyűltek előtt telefonon felhívta Orbán Viktort, és közölte vele, hogy jelöltjük, immár képviselő, mivel 58 százalékos eredményt ért el. Hozzátette, 2014-ben 27 százalékos részvételi arány mellett 57 százalékkal nyertek, most 21 százaléka ment el a választóknak.

valasztas

A miniszterelnök gratulált Türk Lászlónak, de megjegyezte, nem győzhetett volna, ha nem olyan polgármestere van a városnak, aki miatt az emberekben él a bizalom a pártjuk iránt. Kiemelte még a több száz aktivista részvételét, hangsúlyozva: „mi csak az ő vállukon tudunk felemelkedni”, majd megköszönte munkájukat, és sok sikert kívánt Türk Lászlónak.

Kósa Lajos egyperces megemlékezést kért a választókerület elhunyt képviselője, Danku Attila emlékére, majd átadta a szót az utódjának. Türk László is elődje munkáját dicsérte mondván, ő már megkezdte azt az utat, amit neki csak folytatni kell. Megköszönte az elhunyt képviselő feleségének a segítségét, valamint az őt segítő aktivistáknak is köszönetet mondott.

Papp László polgármester azt hangsúlyozta, 19 éve őrzi pártja a debreceniek bizalmát, s ez a legnagyobb értéke a munkájuknak.

HBN-ÉP