2017.05.31. 11:27
A nap receptje: fehér gyümölcskenyér
Debrecen, Hosszúpályi, Miskolc, Nyíregyháza - Ezt a desszertet csak azoknak ajánljuk, akik egy kicsit magabiztosabban mozognak a konyhában. Sok mindenre kell figyelni, de megéri a befektetett energiát.
Debrecen, Hosszúpályi, Miskolc, Nyíregyháza - Ezt a desszertet csak azoknak ajánljuk, akik egy kicsit magabiztosabban mozognak a konyhában. Sok mindenre kell figyelni, de megéri a befektetett energiát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A mazsolát összekeverjük a rummal, lefedjük. A diót durvára, a barackot apró kockára vágjuk. A vajat felolvasztjuk. Diónyi vajjal kikenünk és liszttel beszórunk egy őzgerincformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjéket kimérjük (fontos a súlyuk a többi hozzávaló aránya miatt), 1 csipet sóval kemény habbá verjük, aztán apránként beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd tömör, fényes habbá verjük.
A mazsolát leszűrjük, megszórjuk egy kevés, a teljes mennyiségből elvett liszttel (hogy ne szálljon le a tészta aljára), majd hozzáadjuk az aszalt barackot is. A maradék lisztben elkeverjük a reszelt citromhéjat és a diót, majd több részletben, óvatosan beleforgatjuk a habba. Hozzáadjuk a mazsolát, a barackot a liszttel együtt, végül az olvasztott, kihűlt vajat (ettől egy kicsit összeesik, nem baj) és a rumot, amelyben a mazsola ázott. A masszát a formába simítjuk, alját az asztalhoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne buborék, és középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük tűpróbáig.
- Szegedi Ildikó, Hosszúpályi -