Helyi közélet

2017.05.31. 11:27

A nap receptje: fehér gyümölcskenyér

Debrecen, Hosszúpályi, Miskolc, Nyíregyháza - Ezt a desszertet csak azoknak ajánljuk, akik egy kicsit magabiztosabban mozognak a konyhában. Sok mindenre kell figyelni, de megéri a befektetett energiát.

Debrecen, Hosszúpályi, Miskolc, Nyíregyháza - Ezt a desszertet csak azoknak ajánljuk, akik egy kicsit magabiztosabban mozognak a konyhában. Sok mindenre kell figyelni, de megéri a befektetett energiát.

Hozzávalók:

  • 6 dkg mazsola
  • 4 ek. rum
  • 6 dkg dió
  • 6 dkg aszalt sárga­barack
  • 12 dkg vaj
  • 6 tojásfehérje
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • Elkészítés:

    A mazsolát összekeverjük a rummal, lefedjük. A diót durvára, a barackot apró kockára vágjuk. A vajat felolvasztjuk. Diónyi vajjal kikenünk és liszt­tel beszórunk egy őzgerincformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjéket kimérjük (fontos a súlyuk a többi hozzávaló aránya miatt), 1 csipet sóval kemény habbá verjük, aztán apránként beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd tömör, fényes habbá verjük.

    A mazsolát leszűrjük, megszórjuk egy kevés, a teljes mennyiségből elvett liszttel (hogy ne szálljon le a tészta aljára), majd hozzáadjuk az aszalt barackot is. A maradék lisztben elkeverjük a reszelt citromhéjat és a diót, majd több részletben, óvatosan beleforgatjuk a habba. Hozzáadjuk a mazsolát, a barackot a liszttel együtt, végül az olvasztott, kihűlt vajat (ettől egy kicsit összeesik, nem baj) és a rumot, amelyben a mazsola ázott. A masszát a formába simítjuk, alját az asztalhoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne buborék, és középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük tűpróbáig.

    - Szegedi Ildikó, Hosszúpályi -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában