Helyi közélet

2017.05.29. 09:14

A nagy testvérek

<em>Minél inkább fejlődik az internet, annál több „digitális lábnyomot” rögzítenek rólunk a különböző ebben érdekelt szolgáltató cégek. A weben folytatott mozgásunkat követő úgynevezett sütikről már mindenki hallott. Aztán kiderült, hogy az e-mailjeinkbe is belenézhetnek, belenéznek a szolgáltatók – és nemcsak a céges levelezésre gondolok, hanem a privátra is.</em> Orosz Csaba jegyzete.

Minél inkább fejlődik az internet, annál több „digitális lábnyomot” rögzítenek rólunk a különböző ebben érdekelt szolgáltató cégek. A weben folytatott mozgásunkat követő úgynevezett sütikről már mindenki hallott. Aztán kiderült, hogy az e-mailjeinkbe is belenézhetnek, belenéznek a szolgáltatók – és nemcsak a céges levelezésre gondolok, hanem a privátra is. Orosz Csaba jegyzete.

Később világossá vált, hogy az okostévék egy része kémkedik a gazdája után. Nemcsak azt küldik el a gyártónak, hogy mikre keresett rá a tulajdonos, hanem némelyik még úgynevezett „hangmintát” is vesz a körülötte zajló beszélgetésből. Most meg megtudtuk, hogy a Google a hangalapú kereséseket is elmenti, vagyis hangként rögzíti a kérdést. Ezt a funkciót ugyan ki lehet kapcsolni, de hányan szereznek erről tudomást, és hányan fogják tényleg megtenni? Szóval a Nagy testvérek mindent látni és tudni akarnak rólunk. Az információ hatalom és sok bevétel. Az ebben érdekelteknek kapóra jött a terrorizmus, legalább tudnak mire hivatkozni. A szép új világban már valószínűleg nem bizonyos kormányokkal szemben fog lázadni a nép, hanem sokkal inkább az ilyen nagy szemek és fülek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában