Helyi közélet

2017.05.08. 12:28

A legprofibb táncosokat keresik Debrecenben

Debrecen - Ifjúsági táncversenyt rendeznek a hétvégén a debreceni Ifjúsági Házban.

Debrecen - Ifjúsági táncversenyt rendeznek a hétvégén a debreceni Ifjúsági Házban.

Az Ifieszta című rendezvényre debreceni iskolák 18 csapata, (csaknem 200 táncos) nevezett – ismertette a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján Halász D. János, a szervező Ifjúsági Ház ügyvezetője. Elmondta: a 13 és 35 év közötti korú fiatalokból álló csoportok kétszer lépnek színpadra, egy kötelező és egy szabadon választott produkcióval. A tájékoztatón kiderült, hogy a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. a résztvevők közül fogja kiválasztani azokat a csoportokat, amelyek meghívást kapnak a Virágkarneváli Hétre.

A produkciókat elsősorban helyi rendezvényszervezőkből, (esküvőszervezőkből) álló szakmai zsűri fogja értékelni. A legjobbak 5 díjon, elsősorban fellépési lehetőségeken osztozhatnak. A győztes csoport 1 éven keresztül heti 1 alkalommal ingyen tarthat edzést az Ifjúsági Házban – ismertette Halász D. János.

Írják a pályázatot

Porkoláb Gyöngyi, az Európa Kulturális Fővárosa Debrecen 2023 Nonprofit Közhasznú Kft. operatív igazgatója arról beszélt a tájékoztatón, hogy az idei évben készítik el a rendezvény megtartására vonatkozó pályázatot. Ennek keretében megkeresték a debreceni kulturális intézményeket, civil csoportokat, egyesületeket, akiktől erre vonatkozó ötleteket, javaslataikat várnak. Szavaiból kiderült, hogy ennek már konkrét eredményei vannak. Például az Apolló Moziban elindult a 2023 Filmklub, ahol minden hónap 23-án európai filmeket mutatnak be. A vetítések után szakmai beszélgetéseket rendeznek. A Déri Múzeumban szintén mindig 23-án Sherlock Holmes példáját követve lehet műtárgyak után nyomozni.

A kulturális főváros programiroda jelenleg 6-7 fővel működik. Amennyiben Debrecen nyer a pályázaton, a megvalósítás évében – amikor 400-450 rendezvény lesz – ezt a létszámot 60-100 főre kell majd növelni – vélte Porkoláb Gyöngyi.

Új impulzusokat kapnak

– Debrecen nagyon sok jó táncegyüttesnek ad otthont. Egy-egy ilyen verseny, mint az Ifieszta arra sarkallja ezeket, hogy eltávolodjanak a hétköznapi gyakorlásoktól, új koreográfiákat készítsenek – fogalmazott Hercz Vilmos, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kulturális menedzsere. Hozzátette: a városban jelenleg is olyan élénk a táncélet, hogy akár egy önálló táncszínház is működhetne.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában