Helyi közélet

2017.05.17. 19:48

A fiatalok évadjára készül a debreceni Csokonai Színház

Debrecen - Tizennyolc darabot láthatunk a Csokonai deszkáin az elkövetkező évadban.

Debrecen - Tizennyolc darabot láthatunk a Csokonai deszkáin az elkövetkező évadban.

– A sok éves munka gyümölcse, hogy a Csokonai Színház előfutárrá vált a hazai színházszakmában, több ősbemutatónkat szeretnék játszani hazai teátrumok – mondta Gemza Péter, a debreceni színház művészeti vezetője szerdán a jövő évad előadásait ajánló sajtótájékoztatón. Tizennyolc új darabbal – ebből nyolcat a Csokonai Színházban állítanak először színpadra – készülnek az épületrenoválás előtti utolsó évadra. Komolay Szabolcs alpolgármester szólt az aktuális eredményekről: az évadban eddig 315 előadáson közel 73 ezer néző szerzett élményt, 13 ezren váltottak bérletet, ez 90 százalékos nézettséget jelent. Úgy fogalmazott, Debrecen centrumszerepet tölt be az ünnepi évfordulókban, Arany János, Szabó Magda és a reformáció emlékévében. Utóbbi kapcsán drámapályázatot hirdetett az intézmény, melyre negyvenöt anyag érkezett. Zajlik az értékelés, a győztes mű címét júniusban fedik fel, és októberben lesz a premierje. A rendezésre Visky Andrejt kérték fel.

Fotó: Matey István

Az erdélyi művész elmondta, itt járnia olyan, mint egy zarándoklat, a „nagytatája” ugyanis itt töltötte pedagóguséveit, olyan emberek voltak hatással a munkásságára, gondolkodására, mint Németh László, Karácsony Sándor, Móricz Zsigmond. Ez az élmény őt is ideköti, különösen örül, hogy ősbemutatót van lehetősége rendezni.

A legfrissebbek

Ráckevei Anna színházigazgató elmondta, az ötödik tematikus évben a 19. századtól a napjainkig született darabok kerültek fénybe. Csehov, Molnár Ferenc, Dosztojevszkij, Örkény István, Hrabal művei is a színházi palettán vannak.

Emellett ez az évad igazán a fiataloké lesz. Mindig is törekedtünk a szerzők, rendezők legújabb generációjával való közös munkára.”

Most többek között Gimesi Dóra, Dulajcsik Mátyás, Szüts Apor, Adélaïde Pralon, Ilja Bocsarnikovsz, Madák Zsuzsa és Mészáros Tibor tevékenysége színesíti a műsortervet.

Gemza Péter elárulta: egy különleges, úgynevezett ragtime-operával indul az augusztus 26-i gálát követően az új évad. A Lutherek című zenés művet – melyet ő maga rendez – ekképp mutatta be:

Luther Márton és Martin Luther King életét hozzuk össze, eredményül pedig egy new orleans-i időket idéző, dixielandes, felszabadult hangulatot és mély, sokrétű mondanivalót kapunk.”

Ezen túl várható a Három nővér, a Játék a kastélyban, A félkegyelmű, Házimurik, két gyermekelőadás (Rózsa és Ibolya, A szemüveges szirén), a fiataloknak szóló Oszkár és Rózsa mami, valamint készül egy új tantermi produkció, A kékbolygó története. Az ifjúsági programokat vezető Gemza Melinda beszámolt arról, hogy az elmúlt két évben száz különböző osztályban játszottak, és szakmai elismeréseket is begyűjtöttek, meghívásra Norvégiába is elvittek egy produkciót.

Elhangzott, Szabó Magda születésének századik évfordulóját méltó módon ünneplik a teátrumban, az úgynevezett MagdaFeszten mutatják be az írónő A hallei kiurgus című művét Händel Acis és Galatea operájával együtt.

Szabó Sipos Mátétól, a Csokonai Színház zenei vezetőjétől megtudtuk: öt operát mutatnak be az eljövő évadban. A Norma címszerepében Kolonits Klárának tapsolhatunk majd. Az operaénekes úgy fogalmazott, ez a szerep az ő operajövője, rég vágyott rá. Az esemény az új társulati tagok bemutatásával zárult. Kránicz Richárdot a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj Lubinjaként, míg Kovács Andrást Colinként ismerhettük meg.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában