Helyi közélet

2017.04.05. 17:41

Videó: Továbbra is a debreceni a legnépszerűbb vidéki egyetem

Debrecen - A jelentkezők több mint fele az első helyen jelölte meg az intézményt.

Debrecen - A jelentkezők több mint fele az első helyen jelölte meg az intézményt.

A Debreceni Egyetem ebben az évben is megőrizte vezető helyét a hazai felsőoktatási intézmények között, a szeptemberben induló képzésekre 15 ezer 223-an jelentkeztek, a frissen induló gyógypedagógia szakra nyolcszoros a túljelentkezés.

A statisztikákat átböngészve kiderül, a maga 2885 jelentkezőjével a Gazdaságtudományi Kar volt a legnépszerűbb, amelyet a Bölcsészettudományi Kar (2617), majd a Természettudományi és Technológiai Kar (1906) követ. Az első helyes jelentkezések alapján azonban némileg változik a sorrend: ott a képzeletbeli dobogó alsó fokát a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar foglalja el.

Fej fej mellett

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes szerint az adatokból kiviláglik, az egyetem népszerűsége nem csökken.

– Míg a jelentkezők számát tekintve országos tendencia a csökkenés, ami eléri, és néhol meg is haladja az 5 százalékot, addig örömteli, hogy intézményünkben ez az arány az 1 százalékot sem éri el. Változás az elmúlt évek kari népszerűségi listáját tekintve, hogy mára szinte fej fej mellett szerepel a gazdaság-, az orvos- és egészségtudományi, valamint a tanárképzési terület. Ez utóbbinál 14 százalékos idén a növekedés – hangsúlyozta Bartha Elek az eredményeket ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

Újdonságok a képzésben

Az idei kínálat újdonsága a gyógypedagógia képzés, amelyre összesen 1088-an jelentkeztek. Szintén újdonságnak számít a három karral együttműködve tízféle szakpárral választható testnevelő tanári osztatlan képzés, amelyre összesen 153-an pályáznak. Az első helyes jelentkezések alapján a legnépszerűbb szakok 2017-ben: ápolás és betegellátás, gyógypedagógia, általános orvos, pszichológia, óvodapedagógus, programtervező informatikus, gépészmérnöki, gazdálkodási és menedzsment valamint a jogász.

Fontos dátumok, adatok

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató felhívta a jelentkezők figyelmét, hogy július közepéig van lehetőség pótolni az esetleges hiányosságokat.

– A felvételi eljárás ügyintézési szakasza április 20-án kezdődik. Amennyiben szükséges, június 28-ig minden érintett felszólítást kap a hiányok pótlására a jelentkezéskor megadott e-mail címére. A hiányzó dokumentumokat július 12-ig lehet pótolni, és eddig az időpontig egyszer lehet módosítani a sorrenden. A ponthatárokat pedig várhatóan július 26-án hirdetik ki – ismertette az eljárás soron következő legfontosabb dátumait az oktatási igazgató.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában