Helyi közélet

2017.04.25. 17:53

Vészhelyzetekre készülnek Debrecenben

Debrecen - Egy terrortámadás vagy katasztrófa során szükséges sürgősségi ellátásra is felkészülnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosai – hazai és nemzetközi szakértőkkel pénteken kezdődik a III. Sürgősségi Orvostani Fórum.

Debrecen - Egy terrortámadás vagy katasztrófa során szükséges sürgősségi ellátásra is felkészülnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosai – hazai és nemzetközi szakértőkkel pénteken kezdődik a III. Sürgősségi Orvostani Fórum.

A tragikus, 64 halálos áldozatot követelő, két évvel ezelőtti bukaresti diszkótűz utáni sürgősségi ellátást érintő tapasztalatokról is szó lesz április 28-29-én, a III. Sürgősség Orvostani Fórumon. A Debreceni Egyetem és a sürgősségi orvosszakma legkiválóbb szakértőnek részvételével megvalósuló kétnapos továbbképző konferencia kiemelt témái az Európában is egyre gyakrabban bekövetkező terror- és katasztrófahelyzetek sürgősségi vonatkozásai lesznek.

- Nagyon nehéz készülni egy ilyen váratlan helyzetre, de a célunk az, hogy minél hatékonyabban tudjuk kezelni, ha tömeges sérüléssel kell szembenéznünk. Ezért a katasztrófamedicinában jártas szakemberek részvételével áttekintjük, hogy ilyen esetekben milyen feladatok hárulnak a sürgősségi ellátó helyekre – mondta a közelgő esemény kapcsán Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője.

A Sürgősség Orvostani Fórum az első olyan tudományos konferencia a régióban, ahol a katasztrófák és tömeges balesetek egészségügyi ellátásának hazai elveit tekintik át, és az egész világot érintő terrorizmussal összefüggő sérülésekről is beszélnek. A tanácskozáson előadást tartanak a nagyváradi kórház szakemberei is, akik a bukaresti diszkótűz sürgősségi ellátásával kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a résztvevőkkel.

- Ha egy hasonlóan katasztrófa vagy terrortámadás esetén indokolt lenne a tömeges ellátás Debrecenben, akkor a Klinikai Központra jelentős szerep hárulna a szervezésben, a betegirányításban és az elsődleges ellátásban is, annak ellenére, hogy jelenleg az ilyen jellegű sérülteket a Kenézy Gyula Kórház Traumatológiai osztályára viszik – hangsúlyozta Szabó Zoltán.

A szakember rendkívül fontosnak tartja, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központja, mint hazánk egyik legmagasabb szintű betegellátó egysége, az ország többi sürgősségi központjával együtt készen álljon arra, hogy a legsúlyosabb helyzetben is egy jól működő, azonnal bevethető betegirányítási modellt tudjon alkalmazni.

- Ez az ország egyik legszervezettebben működő sürgősségi központja, amely diagnosztikus hátterének és felkészült szakorvosainak köszönhetően nemzetközi szinten is megállja a helyét. Gyorsan és hatékonyan kell segítenünk a betegeken, hiszen maximum egy órás időablak áll rendelkezésre, hogy elvégezzük a szükséges vizsgálatokat, meghatározzuk a diagnózist és az elsődleges kezelési stratégiát. Évente csaknem harmincötezer betegen segítünk a klinikai sürgősségi osztályon, többségüket szív- és érrendszeri problémákkal kezeljük, de gyomor- és bélrendszeri betegségekkel, ideggyógyászati tünetekkel, mérgezéses állapotokkal és számos más kórképpel is érkeznek páciensek – fogalmazott Szabó Zoltán.

A betegellátás során nyert tapasztalataikról, eredményeikről a kardiológiai, belgyógyászati, neurológiai, gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, traumatológiai szakma képviselőivel és az Országos Mentőszolgálat szakértőivel együtt több előadást is tartanak a III. Sürgősségi Orvostani Fórumon, április 28-29-én, a Kölcsey Központban. A konferencián külön szekcióban foglalkoznak a gyermekgyógyászati sürgősségi ellátás aktualitásaival, a májbetegségek sürgősségi diagnosztikájával és kezelésével, valamint a véralvadási zavarokkal kapcsolatos sürgősségi teendőkkel is. Az eseményre hazánk számos egészségügyi intézményéből és határainkon túlról több száz sürgősségi szakorvost, bel- és gyermekgyógyászt, mentőorvost, családorvost, egészségügyi szakdolgozót és orvostanhallgatót várnak.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában