Helyi közélet

2017.04.16. 13:51

Tamás példája

Debrecen - A református püspök szerint a hit ereje sok probléma megoldására képes.

Debrecen - A református püspök szerint a hit ereje sok probléma megoldására képes.

Hitetlen Tamásról beszélt húsvétvasárnapi igehirdetésében a Kossuth utcai református Veres Templomban dr. Fekete Károly református püspök. Jézus hitetlen tanítványának példáján keresztül azt magyarázta, hogy a feltámadottal mindig személyre szabottan kell találkozni. - Aki kimarad valami jóból, az csökkent értékűnek érezheti magát, meg vesztesnek – fogalmazott a püspök.

A kételkedőkről

A lelkész elmondta: Tamás úgy gondolta, hogy akkor hiszi csak el a csodát, ha látja, ha megtapasztalja, ha átéli. – Hogy a veszteség, a hiány keserűségét csökkentse az ember, sokszor megjelenik a mi reakcióinkban is ez a kételkedés. Sokan vagyunk itt Európában olyanok, akikben nagyobb a dac, a gyász és a halál ereje, mint Krisztus életének az ereje. És nem marad el a gúnyos kijelentés sem, hogy hiszem, ha látom. Amíg nem látom és nem érintem, addig nem hiszek el semmit. Sem a papoknak, sem a Bibliának, sem a háborúknak, sem a robbantásoknak. Nem érdekelnek a lelkizések – ismételte a gyakran hallott mondatokat.

A hit ereje

Fekete Károly úgy fogalmazott, hogy ebből a helyzetből is van kiút. Ma is találkozhatunk a feltámadás erejével, amelyhez az a mondás társulhatna, hogy azért vagyok boldog, mert van hitem. Bírálta azokat, akiknek az ereje az esztelen növekedésből, az anyagi telhetetlenségből, valamint az önpusztításból ered.

– Az európai népek diadalmas haladása más népek veszteségét és hanyatlását okozta. Az ész kultúrájának a felépítésével elkezdődött a modern ember testének, érzelmeinek és értelmének a leigázása – emelte ki. Hangsúlyozta, amit egyesek sikertörténetnek tartanak, – Krisztus hit és bizonyság nélkül – az másfelé súlyos szenvedéssé fajul. Ezért háborog és zaklatott a világ. – A hitében megingott, névleges kereszténység a legnagyobb akadálya annak, hogy megnyerjük a jövendőt, hogy miénk legyen az élet, a folytatás, a kibontakozás, maga a feltámadás – figyelmeztetett a püspök.

Mindenütt ott van

A református lelkész, a teológia professzora szerint Krisztus lát bennünket, nyitott könyv előtte az életünk, jelen van a mindennapjainkban. Ez az egyetlen esélyünk. – Ezért is tanúságos eset Tamásé a mi csodaváró korunk számára is, mert bár a csodából kimaradt Tamás, mert nem volt ott a tanítványi közösségben, de a feltámadott Krisztus szaván fogja. Mert mindent hallott, amit Tamás mondott – jelentette ki a lelkész.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában