Helyi közélet

2017.04.10. 18:26

Nélkülözhetetlen szakma

Debrecen - „Négy napon át Debrecen lesz – legalább is középiskolás fokon – az ország pénzügyi fővárosa.”

Debrecen - „Négy napon át Debrecen lesz – legalább is középiskolás fokon – az ország pénzügyi fővárosa.”

Már az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) hétfői debreceni döntője előtt kiderült, hogy nagy győztesek ülnek a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Árpád termében a bejutott 70 diák személyében. Tirpák Zsolt a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) igazgatója kijelentette, mindannyian nyertesek, akik szakmát választanak. Ő maga is egy ilyen cívisvárosi megmérettetésen kapott életre szóló élményeket, amelyek nyomán debreceni egyetemistává vált, majd a város oktatásában fontos szerepet betöltő pedagógussá – mondta.

Hangsúlyozta egy-egy ilyen alkalom nem csak a nyerés, illetve megfelelő pontszám esetén a diák szakmai záróvizsgájának „kiváltása” szempontjából lényeges, hanem azon képesség fejlesztéséről is szól, hogy a fiatalok merik megméretni magukat a mindennapi küzdelmek során.

Szellemi feltöltődés a verseny

A centrum közlésében olvasható: a pénzügyi OSZTV az egyetlen, közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által rendezett megmérettetés. Idén a fennállásának 160. évfordulóját ünneplő Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium pályázott és nyerte el a szervezés jogát. Így négy napon át itt versenyez az ország minden részéből érkezett 70 tanuló, akik a 492 induló legjobbjaiként jutottak ide. A döntőben az írásbeli és gyakorlati feladatok megoldásán túl üzleti tervet készítenek és prezentálnak. Az eseményt számos szakmai és szabadidős program gazdagítja. Regionális továbbképzést tartanak az NGM képviselői, a résztvevő diákok színházlátogatást, fürdőzést, város napi flashmobot, hortobágyi pusztakocsikázást élvezhetnek.

Az esemény nyitányán a Bethlen egykori diákja Ambrus Ilona, gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár elmondta: húsz éves minisztériumi pályafutása során sok izgalmas feladattal találkozott. Ilyen volt a szakképzési centrumok rendszerének kialakítása, amely bizonyított az eltelt időben. „A debreceni is jól működik.”

Komolay Szabolcs kultúráért és oktatásért felelős alpolgármester köszöntőjében a város fejlődését emelte ki. A jelenlévőket azzal biztatta, a megyeszékhelyre áramló 100 milliárd forintnyi működőtőke munkahelyeket hoz majd létre, amely a jelen ifjúságára vár. Hangsúlyozta: gazdasági és pénzügyi szakemberekre mindig szükség van.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában