Helyi közélet

2017.04.06. 09:37

Külföldi művészek előtt bizonyíthatnak a debreceni hallgatók

Debrecen - Az ország minden pontjáról és külföldről is érkeznek fiatal zenészek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára a hétvégén. Április 8. és 10-e között 40. alkalommal adnak otthont a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozónak és Versenynek.

Debrecen - Az ország minden pontjáról és külföldről is érkeznek fiatal zenészek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára a hétvégén. Április 8. és 10-e között 40. alkalommal adnak otthont a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozónak és Versenynek.

A fúvósok közül a trombita, a kürt, a harsona és a tuba, valamint az ütőhangszerek fiatal tehetségei találkoznak minden tavasszal Debrecenben, az egyetem Zeneművészeti Karán. A hagyomány 1977-ben kezdődött: a debreceni zenész professzorok akkor kezdeményezték az országos megmérettetést, hogy a felsőoktatási intézmények rézfúvós és ütőhangszeres növendékei összemérhessék tudásukat.

- A Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny karunk legnagyobb múltú rendezvénye. Az idei, 40-ik, jubileumi programra már csaknem nyolcvanan jelentkeztek az ország különböző zenei intézményeiből, sőt Ausztriából is érkeznek versenyzők. A mi hallgatóink szinte teljes létszámban indulnak – hangsúlyozta Szabó István, a Rézfúvós- és Ütőhangszer Tanszék vezetője.

Szombat délutántól hétfő délig több korcsoportban versenyeznek a fiatal muzsikusok, a 16 éves középiskolásoktól a művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatókig. Az előválogató után két fordulóban kell bizonyítaniuk, kötelező és szabadon választott darabok előadásával. Így a tempó, a hangminőség és a dinamika mellett az előadó karakterét is megismerheti a nemzetközileg elismert művészekből álló zsűri.

- Háromnapos találkozónk részeként – a Konzervatóriumi Esték hangversenysorozat keretében – koncertet ad a RadioBrassVienna a Liszt teremben szombat este 19 órától. A bécsi kvintettből Johann Plank és Christian Hollensteiner a trombitások zsűrijében, míg a formáció magyar tagja, Keserü Péter, valamint a szintén Ausztriából érkező Erdei Péter a kürtösök bírálatában vállal szerepet. A harsonások és tubások versenyében Sascha Hois, Rainer Huss és Wágner Csaba harsonaművész pontoz majd, míg az ütősöknél a Krakkói Zeneakadémia professzora, Jan Pilch, illetve karunk egykori hallgatója, Csige Attila, aki ma már a Magyar Állami Operaház timpani művésze – sorolta Szabó István tanszékvezető.

A zsűri minden hangszercsoportban első-, második-, és harmadik-, valamint különdíjat adományoz a legtehetségesebb indulóknak, a győztesek pedig gálakoncertet adnak a verseny zárásaként.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában